Керівник області визнав, що минулий рік був не простим і в економічному, і в політичному аспекті. Тим не менш, можна говорити про позитивну динаміку розвитку регіону.

Зокрема, Вінниччина посідає третє місце в Україні за темпами розвитку виробництва промислової продукції та має один із найпотужніших агропромислових комплексів. Протягом трьох останніх років за рахунок пожвавлення інвестиційної діяльності введено в експлуатацію 35 підприємств та створено майже 3,5 тисяч робочих місць. А за темпами росту рівня середньої заробітної плати Вінницька область взагалі займає перше місце.

Тим не менш, журналістів більше цікавили перспективи та вирішення нагальних проблем краю.

- Окресліть, будь ласка, можливості подальшої співпраці Вінниці та області.

- У нас чудове співробітництво, є повне розуміння та співпраця практично в усіх аспектах. Будь-яке актуальне питання, яке хвилює місто, ми обговорюємо разом із міським головою та долучаємося до його вирішення. Постійно, майже в щоденному режимі, триває наш діалог. Серед перспективних проектів хочу згадати нову трамвайну колію на Вишеньці, яку ми прокладаємо разом. Під час відряджень до Києві я неодноразово відпрацьовував саме це питання на міністерському рівні.

- Що думаєте про територіальну реорганізацію? Ходять чутки, що її результатом стане зменшення кількості районів області до чотирьох, включно з утворенням нового, нині не існуючого - Ладижинського району.

- Не знаю про таке. На державному рівні жодних розпоряджень, вказівок, циркулярів щодо цього не отримував. А якщо про це щось читали у столичних газетах, то чого тільки не пишуть...

- Чи відкриється врешті у Вінниці обласний хірургічний центр?

- Це перспектива цього року. Ми маємо це зробити.

- Якими ви бачите ціни на цукор, оскільки минулого року вони виробників не порадували?

- До цінового демпінгу призвело перевиробництво, яке склалося в минулому сезоні. Але думаю, що цього року ситуація зміниться. За існуючими загальнодержавними прогнозами, на кінець року цукровики отримають ті ціни, на які розраховують.

- Які перспективи розвитку програми доступного житла в районах області?

- Цього року, використовуючи можливості програми державного партнерства "Доступне житло", ми зможемо побудувати в районах хоча б по одному такому будинку та навчитись робити це правильно. Будемо адаптувати цю програму до кожної території, аби наступного року реалізовувати вже амбітніші проекти в цьому напрямку.

- Дороги області після зими не в кращому стані. Можете як губернатор дати оцінку такій ситуації?

- Розумію яка ситуація сьогодні на дорогах. Разом із тим усвідомлюємо, що це не проблема сьогодення, а наслідок певних недопрацювань у минулому.

Разом із тим, хочу сказати, що протягом п\'яти останніх років у наші дороги вкладалося значно більше коштів, ніж у попередні роки. Вже формується певний ресурс, який допоможе вирішити проблеми з ремонтом. Ми маємо майже 79 млн. грн. субвенцій державного бюджету на комунальні дороги, з них приблизно 26 млн. грн. - субвенція обласного бюджету, а 52,7 млн. грн. - кошти, які перерозподілятимуться на ці цілі у районах. Крім того, ми плануємо отримати цього року 14,5-15 млн. грн. дорожнього збору. Ще десь з 11 млн. грн. лишились нерозподіленими з минулого року. Тож загальна цифра на ремонт складає майже 103-105 млн. грн. За ці гроші ремонтуватимуться всі комунальні дороги області.

А в управлінні автомобільного транспорту маємо ще один державний ресурс, який дозволяє залучити на утримання доріг 171 млн. грн.

Ще 6,7 млн. грн. - сума, яка оговорена у міністерстві та має використовуватись у рамках підготовки до святкування тисячоліття Лядівського монастиря.

- А чи не краще дати змогу сільським радам самим вирішувати питання з ремонту доріг?

- Якщо це питання залишити без державної відповідальності та передати відповідальність за ремонт сільській раді, то через три роки взагалі загубимо ті дороги. Це моє тверде переконання. Але разом із тим на найближчих виїзних засіданнях у районах ми обов\'язково обговорюватимемо можливість ефективного ремонту доріг.



Переглядів: 5050
Поширень: 0