Київ, 27 травня. Конституційна Асамблея може скоро оприлюднити спільне бачення для внесення принципових змін в Основний закон України. Не виключено, що це станеться під час чергового засідання найближчого тижня в Києві. Такий прогноз висловила в ексклюзивному інтерв’ю «Вінницькій газеті» секретар Конституційної Асамблеї та радник Президента України Марина Ставнійчук.

За словами керівника головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України, важливих коректив в майбутньому напевно зазнають розділи Конституції, що стосуються відповідальності публічної влади перед громадянами, удосконалення інституту народовладдя, нових можливостей місцевого самоврядування та інші.

засідання

На думку Ставнійчук, усі сім робочих комісій Асамблеї активно попрацювали протягом перших півроку і тепер разом обговорять концепцію подальшої роботи. Деякі з узагальнених пропозицій, зокрема, у сфері правосуддя після дебатів в столиці були надіслані до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) на експертизу. Відповідь на них у Києві очікують невдовзі - напередодні святкування Дня Конституції 28 червня.

Конституційна Асамблея – спеціальний допоміжний орган при Президентові України, утворений у 2012 році з метою участі в конституційній реформі і підготовки законопроектів про внесення змін до Конституції України. Веб-сайт: http://cau.in.ua/

Минулого року до Конституційної Асамблеї увійшли 95 громадських діячів, науковців, експертів неурядових організацій. Cеред них – президент Національної академії правових наук України Василь Тацій, суддя Європейського суду з прав людини у відставці Володимир Буткевич, лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз, Голова Верховного Суду України у 2002 – 2006 роках Василь Маляренко та інші.



Переглядів: 3901
Поширень: 0