Суть її діяльності полягатиме у тому, щоб залучати громадські організації та простих вінничан до активної участі у житті міста. До її складу можуть входити громадські організації та городяни з активною життєвою позицією, мають ідеї та пропозиції про нестандартне вирішення тих чи інших проблем у місті, готові зробити свій внесок у реалізацію того чи іншого проекту.

Ідея про створення громадської ради з’явилася у міського голови Володимира Гройсмана під час звітної конференції БФ «Подільська громада», яка відбулась 4 червня. Цей фонд – один із найактивніший у місті і має чимало напрацювань та реалізованих проектів. «Давайте ми за рекомендацією фонду, його партнерів та друзів, створимо справжню громадські раду при міському голові, з різних питань життя у нашому місті, - каже Володимир Гройсман. - Це повинна бути справжня громадська рада добрих людей, які мають свій погляд на життя без будь яких політичних чи інших забарвлень. Сюди можуть увійти громадські організації, звичайні городяни та громадські активісти, але вони повинні бути справжніми патріотами, які готові служити суспільству, робити свою справу максимально якісно, і зможуть радити владі щодо прийняття рішень важливих для нашого міста».

Така громадська рада може посилити зв’язок між владою та активними громадянами міста. А генеровані ідеї, соціально важливі та цікаві проекти матимуть підтримку влади.

На конференції БФ «Подільська громада» йшлося й безпосередньо про діяльність цієї структури. Фонд розпочав працювати п’ять років тому. Основною ідеєю – було створити фонд громади, який за допомогою партнерської взаємодії бізнесу, влади та громади реалізує конкретні соціальні проекти заради покращення життя городян. Фонд громади розпочинав свою роботу з невеликих проектів. Тепер опікується вже й довготривалими. У минулому році Форум з організаційного розвитку визнав БФ «Подільська громада» кращим фондом України.

Під час звітування про благодійні та соціальні проекти, які БФ «Подільська громада» реалізував протягом минулого року, виконавчий директор Андрій Дручинський перш за все подякував партнерам: «Результату, який ми маємо, могло б не бути без співпраці з партнерами, громадськими організаціями, міською владою та місцевим бізнесом, - каже він. – Фонд, лише механізм, який об’єднує навколо себе людей для вирішення місцевих актуальних проблем. Протягом минулого року благодійних фонд реалізував велику кількість благодійних і соціальних проектів, заходів та акцій, приурочених до різних свят. Є у нас програми, які не потребують великих фінансових затрат, але потребують затрат людських сил. Адже благодійництво – це не лише кошти».

Протягом минулого року благодійний фонд зібрав майже 2 млн. грн. Це кошти не лише влади, бізнесу, а й звичайних вінничан, які ділилися гривнею на реалізацію заходів через благодійні скриньки. Протягом останнього року фонд почав відходити від «одноразових» проектів, і почав започатковувати нові постійнодіючі благодійні програми, тематичні фонди, через які підтримуються ініціативи громадських організацій. Наразі реалізуються програми: «Школа доступна для всіх», яка спрямована на допомогу дітям на візках навчатися у звичайних школах; «Шевченко – для усіх століть» - акція по збору коштів на спорудження пам’ятника Т.Шевченку до 200-ї річниці з дня народження Кобзаря; «Інвестиції в майбутнє» - допомога садочкам, «Веселий лікар» - психологічна реабілітація та корекція емоційного стану дітей та підлітків, які перебувають на лікуванні у лікарнях; «Комп’ютер другу» - непотрібна уже вінничанам, але робоча комп’ютерна техніка, дарується людям з обмеженими фізичними можливостями, які прагнуть навчатися і працювати, але не мають можливості придбати комп’ютер, та багато інших. У 2012 році на реалізацію програм, проектів та заходів фонд витратив більше 1,7 млн. грн.

«Мені дуже імпонує те, що фонд розвивається, адже він був створений фактично з нуля людьми, які мають бажання допомагати іншим, - каже міський голова Володимир Гройсман. - І завдяки друзям й партнерам він вже має свою історію в тих програмах, які сьогодні є необхідними для суспільства, які приділяють увагу самим чутливим проблемам. Громада, влада, інші громадські організації, які об’єдналися у фонді працюють досить успішно. Нам ще є над чим працювати, але з таким колективом я маю глибоке переконання в успіху розпочатого».

Відомий вінницький співак та Голова правління Благодійного фонду Віктор Бронюк розповідає, що сьогодні фонд намагається переходити від «спонтанної доброчинності» до розвитку довгострокових проектів , які дають можливість бачити конкретний результат: «Коли є взаємозв’язок - влада підтримує громаду і навпаки, тоді і отримуємо якісний продукт. У Вінниці відбулись великі зміни, і мені приємно бути частинкою того, що у місті можна ще щось змінити. Все починається з маленький справ, а коли люди об’єднуються – маленькі справи рушать за собою великі проекти. І коли люди живуть спільною метою та ідеєю, то в них обов’язково має вийти щось гарне».



Переглядів: 3747
Поширень: 0