Місто шокувала інформація про те, що за Головпоштамтом на шести сотках із порушенням багатьох архітектурно-будівельних норм зводиться одноквартирна дев’ятиповерхівка із цокольним та мансардним поверхами. На своєму брифінгу директор міського департаменту архітектури, містобудування та кадастру Максим Мартинюк розповів, що міська влада вже звернулась до органів прокуратури та подала позов до суду щодо цього зухвалого будівництва. І підкреслив, що мерія у своїй позиції категорична – припинити цей безлад і не дозволити забудовнику вести роботи.

У державній інспекції архітектурно-будівельного контролю після того, як ця резонансна справа набула публічного розголосу, повідомили вінницьким ЗМІ, що забудовник випадково вказав 9 поверхів замість 3-х як планувалось. Як, до речі, і з метражем самої квартири – одноквартирне дев’ятиповерхове архітектурне ноу-хау на шести сотках випадково мало займати 5800 квадратних метрів.

21 червня під час засідання сесії цією історію зацікавився депутатський корпус. Тоді ж стало відомо, що днем раніше виконком міської ради скасував архітектурне-планувальне завдання, яке видавалось у 2007 році на реконструкцію одноповерхового будинку по Червонохрестівська, 12 у триповерховий будинок із мансардою. Також депутатів та журналістів проінформували, що суд прийняв впровадження по справі і заборонив вчиняти будь-які дії до вирішення справи по суті.

По завершенню сесії міський голова Володимир Гройсман, коментуючи це питання, зазначив, що влада спільно із громадою міста не повинні допустити такого зухвалого будівництва із численними порушеннями законодавства, яких чомусь не бачать в державній інспекції архітектурно-будівельного контролю.

«Я бачив акт, в якому написано, що порушень не виявлено, що все відбувається в рамках законодавства, а це не так, - говорить Володимир Гройсман. – Фактично що сьогодні відбувається у місті? Ми формуємо Генеральний план, підходи та концепцію щодо просторового розвитку міста. Це нелегка робота, але саме вона формує середовище в місті і впливає на те, як людина себе в ньому почуває. А окремі недобросовісні підприємці це просто руйнують, використовуючи при цьому державних чиновників, які, на превеликий жаль, є тими, хто псує звання людей, які представляють інтереси держави на територіях. Більше того, вони своїми діями сприяють таким от випадкам. В межах чинного законодавства ми, як міська влада, будемо наполягати на об’єктивному розгляді цієї справи і доведення її до логічного завершення. Я вважаю, що потрібно ставити питання про знесення цієї будівлі».

Мер також додав, що після звернення до обласної та міської прокуратури з їхнього боку вже є відповідна реакція та проводиться необхідна перевірка. І сказав, що цей кричущий випадок вкотре показав, до чого призвело те, що органи місцевого самоврядування усунули від процесів, пов’язаних із будівництвом: «Через те, що нас позбавили можливостей впливати на видачу дозволів, контролю за будівництвом, прийняттям об’єктів в експлуатацію – відбуваються ось такі речі, - каже мер. – Є багато людей на самих вищих щаблях державної влади, які готові це питання переглядати, тому що розуміють, що це є серйозна проблема. Не можна в органів місцевої влади забирати повноваження, за які вони повинні відповідати, і які є, в принципі, їхніми основними функціями. Адже саме органи місцевого самоврядування відповідають за розвиток території. Забрати у них ці функції – те ж саме, що посадити людину за кермо. І при цьому забрати саме кермо, зняти педалі чи коробку передач і сказати – ти маєш їхати дуже швидко».



Переглядів: 6429
Поширень: 0