У дискусії взяли участь депутати міської ради, голови профспілок та директора профільних департаментів. Усі пропозиції та зауваження в подальшому будуть враховані Стратегічною радою, а кінцевий варіант проекту – у серпні винесено на розгляд депутатів міської ради.

Якість життя вінничан є одним з п’яти пріоритетів, які передбачені Стратегією розвитку міста «Вінниця-2020». 9 липня саме цей стратегічний пріоритет став темою обговорення під час круглого столу. Протягом останніх двох тижнів вже були проведені дискусії по обговоренню пріоритетів «Формування сильної місцевої громади» та «Економічний розвиток, спрямований на високий та якісний рівень зайнятості». До серпня відбудеться і громадське обговорення ще двох пріоритетів: «Сталий екологічний розвиток і покращення надання комунальних послуг» та «Збалансований просторовий розвиток».

Під час засідання круглого столу пріоритет «Якість життя» презентував заступник міського голови Андрій Рева. Він зауважив, що, реалізовуючи цей стратегічний напрямок, мається на меті стале зростання інтегрованого «індексу людського розвитку», визначальними складовими якого серед інших є довге і здорове життя, можливості для здобуття освіти та доступу до засобів, що забезпечують гідний життєвий рівень. Мета містить п’ять стратегічних цілей і відповідно до задекларованих цілей вибудувані кроки їх реалізації.

Перша ціллю є «Місто, дружнє до дитини», основники кроками реалізації якої є: забезпечення базових прав дітей, права дітей на участь у міському розвитку, безпека дітей, налагодження зв\'язків з іншими містами і моніторінг забезпечення прав дітей та їх впливу на міське життя. «Дуже приємно, що діти у нас активні, тому що створені умови для цього. Необхідно обов’язково звернути увагу на те, щоб, можливо, проводити заходи у формі зустрічей або семінарів, за допомогою яких можна виявити, чого прагнуть сучасні діти, адже вони сприймають світ трохи по-іншому аніж дорослі, - каже головний редактор МКП «Вінницька газета», депутат міської ради Наталія Космина. У молоді міста зараз формується нова культура, з’являється мода на позитивні речі: не вживати алкоголь, не лускати насіння, активно відпочивати. І сьогодні відчувається гордість молодих людей, що вони живуть саме у Вінниці – сучасному і гарному місті».

Другою ціллю є «Місто молодих» з наступними кроками реалізації: молодіжна політика, економічна незалежність, охорона здоров\'я, соціальна активність. Основним питанням, яке викликало жваву дискусію – це зайнятість молоді, адже це питання наразі гостро стоїть не тільки у нашому місті, але в усій країні. «Нам необхідно дуже багато зробити для того, щоб молодь була економічно незалежною, - каже Андрій Рева. – Цю проблему можна вирішити двома шляхами – забезпечити умови для самозайнятості або сприяти розвитку малого та середнього бізнесу». За словами голови міської організації профспілки працівників освіти та науки Петра Солов’я, найбільшою проблемою держави на сьогоднішній день є міграція молоді на навчання та роботу за межі країни, адже зарплатня молодого спеціаліста дуже низька і, можливо, необхідно запровадити якусь доплату для підтримки таких працівників. А Андрій Рева виступив із пропозицією щодо можливого муніципального замовлення здібних молодих людей для роботи у комунальних підприємствах: «Необхідно співпрацювати з ВУЗами. Ми, наприклад, можемо виставляти муніципальне замовлення на спеціалістів для роботи у ТТУ, ЖЕКи й т.д. і ми точно знаємо, що ці люди отримають робоче місце по закінченню ВУЗа». Необхідно також створювати умови для того, аби розвивати творчі здібності талановитої молоді, що в подальшому може стати способом заробітку та відкриття власної справи.

Наступною ціллю є «Здорове місто». Усі учасники обговорення погодилися, що пріоритетом подальшого розвитку медичної галузі має бути пропагування здорового способу життя та профілактика й завчасна діагностика хвороб. «Людей необхідно вчити бути здоровими, вкладати в свідомість, що профілактичні огляди необхідні саме їм, а не лікарям», - переконана директор департаменту соціальної політики Лариса Попова. А сама медична галузь передусім повинна бути доступною та якісною.

Ще однією ціллю реалізації цього стратегічного пріоритету є «Місто культури». За словами директора департаменту культури Ірини Френкель, необхідно розвивати наступні напрямки: конкурентоспроможний сильний мистецький професійний ринок; культура, яка сприймає нове і пропагує нові тенденції та досягнення; життя, яке культура наповнює змістом; культура, як спосіб життя, а саме місто творчого самовиявлення і культура, як душа нашого міста. Міські свята та різні мистецькі заходи, якими останнім часом славиться Вінниця, будуть проводитися і надалі. Учасники обговорення особливо відзначили розвиток бібліотечної справи у місті, адже спектр послуг бібліотек розширюється, а на базі них у багатьох віддалених мікрорайонах міста проводяться цікаві програми. «Ми знаходимо нові форми роботи, які дають можливість мешканцям реалізовуватися, - каже депутат міської ради Володимир Малінін. – Змінено підходи до бібліотечної галузі, зараз бібліотеки - це передусім місця спілкування».

І останньою у цьому пріоритеті проекту Стратегії міста є «Місто соціальної згуртованості», в яку входить: соціальне забезпечення, послуги соціальної допомоги, розвиток міжвікової інтеграції, соціальна інтеграція і соціальне та доступне житло. «Прикладом роботи над соціальною згуртованістю міста є наші «Прозорі офіси», - каже Лариса Попова. – В подальшому ми хочемо створити трьохрівневу систему – департамент соціальної політики, Пенсійний фонд і Центри зайнятості, щоб в одному приміщенні людина могла отримати повний соціальний пакет». Включає він в себе і розвиток послуг соціальної допомоги, таких як довгостроковий догляд за людьми при залученні волонтерів, благодійних фондів, громадських організацій. Створюватимуться та розвиватимуться умови для активної участі літніх громадян через різні адресні заходи – навчання комп’ютерній грамотності та ін. Начальник управління Пенсійного фонду України у Вінниці Олена Корчака зауважує, що кількість звернень до управління зростає, і залежить це не від збільшення проблем, а від того, що літні люди потребують спілкування і щоб їх вислухали та поспівчували приходять на прийом до працівників Пенсійного фонду. І близько 30 % часу працівника іде саме на таке спілкування. Тому запропонувала в холі розміщувати буклети, куди саме можна звернутися літнім громадянам, у яких місцях діють клуби по інтересах.

Пропозиції учасників круглих столів будуть враховані при доопрацюванні проекту Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020». До обговорення також може долучитися кожний вінничанин. З проектом Стратегії розвитку міста можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради . Власні коментарі та пропозиції можна надіслати на електронну адресу [email protected].



Переглядів: 5026
Поширень: 0