Документом передбачено, що штрафи накладаються Головою Держпраці, його заступниками, начальниками управлінь і відділів Держпраці та їх заступниками, а також начальниками територіальних органів Держпраці та їх заступниками (далі — уповноважені посадові особи).

У разі виявлення під час перевірки роботодавця ознак порушення законодавства про зайнятість населення посадова особа Держпраці складає акт.

Справа розглядається у п’ятнадцятиденний строк з дня прийняття рішення про її розгляд за участю представника роботодавця, щодо якого її порушено. Проте справу може бути розглянуто без участі такого представника у разі, коли його поінформовано і від нього не надійшло обґрунтоване клопотання про відкладення її розгляду. Строк розгляду справи може бути продовжений, але не більше ніж на 10 днів.

Постанова про накладення штрафу складається у двох примірниках за формою, встановленою Мінсоцполітики, один з яких залишається у Держпраці або її територіальному органі, другий – надсилається протягом трьох днів роботодавцю, стосовно якого прийнято постанову.

Штрафи за порушення законодавства про зайнятість населення визначені в розмірі від двох до двадцяти мінімальних зарплат, установлених на момент виявлення порушення (на сьогодні, даний розмір штрафу у грошовому еквіваленті становить від 2 294 грн. до 22 940 грн.). Штраф необхідно сплатити протягом місяця з дня прийняття постанови про його накладення, про що суб’єкт господарювання або роботодавець повідомляє Держпраці чи її територіальний орган. Несплачені в добровільному порядку штрафи стягуються в судовому порядку.

Затверджений Порядок має прозорий механізм розгляду справи про накладення штрафів, який захищає права роботодавців та містить прозорий і однозначний порядок розгляду відповідних справ. Необхідність приведення до таких вимог відстоювалася Держпідприємництвом України при розробці вказаного документа.


Переглядів: 2998
Поширень: 0