Міська рада сьогодні затвердила рішення, проти якого вранці місцеві осередки кількох політичних партій вивели під стіни міськвиконкому своїх активістів.

Політичних баталій на засіданні самої сесії не вийшло. Від імені тих партійців, які з мегафонами та прапорами намагались привернути до себе увагу на Майдані Незалежності, у сесійній залі говорив лише депутат від «Свободи» Володимир Базелюк. Його політичні соратники, - Людмила Щербаківська та Наталя Солейко від «Батьківщини», рухівець Сергій Свитко, - слова не просили і до зали навіть не заходили. За винятком Наталії Солейко, яка прийшла під кінець обговорення подивитись на голосування.

Володимир Буняк

Позицію Базилюка можна назвати «і вашим, і нашим»: «Я розумію, що, можливо, це принесе місту дуже великий позитив. Але люди проти. Вас обирали ті, хто зараз стоїть під стінами міської ради. Я прошу не підтримувати це ганебне рішення». В той же час, на думку «свободівця», порушені права батьків та дітей у виборі закладу. Директор департаменту правової політики та якості Сергій Тимощук підкреслив, що порушень законодавства в цьому випадку немає. А директор департаменту освіти Володимир Буняк нагадав, що 1-ша гімназія, як і новий заклад – не мають територіальної прив’язки. Щодо школярів 25-ї школи, то 10-та розташована поруч в межах пішохідної доступності.

Лариса Бенедик, яка представилась головою ради батьків учнів 25 школи, переконувала, що всі діти, батьки і вчителі проти. І не лише 25-ї школи, а й початкової школи 1-ї гімназії теж. А для дітей – це величезна психологічна травма. На рахунок цього згадав свої шкільні роки депутат міської ради Олег Олекса: «Коли в 1979 році відкрилась 10 школа, особисто я з усім класом був переведений із 25 школи. І ніякої психологічної травми у нас не було».

Забажав слова і батько з 1-ї школи В’ячеслав Заремба, який, зважаючи на спроби заполітизувати питання реорганізації шкіл, одразу підкреслив, що є позапартійним. Сказав, що двоє його дітей вчаться у 1-й гімназії. Коли повідомили батькам про зміни – сприйняли болісно. Але, коли стало питання про першу зміну, думка змінилась. «У знайомих на Старому місті дитина ходила на другу зміну до гімназії – батьки її зустрічали о 21-й годині. Дитина одразу лягала спати. Взагалі виключається можливість займатись десь у гуртках. Я не є представником жодної партії, і дуже хотів би, щоб це рішення сьогодні було прийняте – бо це аморально змушувати дітей ходити в другу чи третю зміну».

Навчання в кілька змін – це не всі проблеми, які були: частина класів навчались в іншому приміщенні, харчоблок теж був в іншому, спортзалу не було. А саме приміщення потребувало капітального ремонту. Про це не сказали батьки наймолодших школярів 1-ї гімназії, проте нагадала майбутній директор Спеціалізованої школи 1 ступеня №25 Олена Нечипорук: «Наші діти теж були не в рівних умовах. А тепер у новій школі ми хочемо організувати театральну та танцювальну студії, в позаурочний час – додаткові заняття з англійської. Запевняю, що у нас професійний колектив, здатний дати якісну освіту. Більшість батьків нас підтримує».

До речі, з’ясувалось, що частину батьків старшокласників колишньої 25 школи, які ще у понеділок закидали міській владі, що їх діти можуть залишитись без своїх найкращих вчителів, абсолютно не цікавить, що п’ять педагогів вже мали б бути звільнені, бо на кінець липня кількість класів скоротилась з 13 до 10. Як і те, що вчителі, працюючи класними керівниками, зобов’язані були знаходитись у школі протягом цілого дня, маючи навантаження по уроках лише 6-8 годин на тиждень. Про це розповіла вже учитель математики Людмила Кацал, яка працює у школі з моменту її відкриття. Вона згадала, що були часи, коли у 25-й школі було за дві тисячі учнів, і працювала вона теж у кілька змін: «Ми звичайно прикипіли до цих стін і нашому колективу важко, але ці зміни – актуальні. При тій наповнюваності класів, яка була, що було б далі?! Вчителів би скорочували, тих, хто пенсійного віку, відправили б на пенсію. Ми ходили до 10-ї школи – вона гарна і затишна. Мої діти залишились задоволені».

Світлана Куца

А директор ЗОШ №10 Світлана Куца, яка теж, як виявилось, є випускницею 25-школи, наголосила, що новим учням надаються кращі класи. І весь педагогічний колектив готується прийняти нових колег і школярів: «Ми маємо створити один педагогічний, учнівський і батьківський колектив, а не тягнути ковдру кожен сам на себе».

«Я хочу запевнити як батько і наголошую, що для мене і моїх колег немає чужих дітей. Ми хочемо, щоб діти були успішні, і могли не тільки навчатись зранку до смерканку, але й розвиватись. А зовсім маленька дитинка, щоб мала можливість ходити у дитячий садок. І всі вчителі будуть працювати далі із своїми класами і мати нормальне навантаження», - ще раз підкреслив міський голова Володимир Гройсман.

Загальну думку більшості депутатів щодо політичного шоу під стінами мерії, висловив депутат Віктор Кривіцький: «Найбільше мене обурило, що ці люди виставили перед собою дітей і прикривались ними. Я радий, що ми сьогодні відбулись як громада. І вміємо приймати правильні рішення, не боячись брати на себе відповідальність». І додав, говорячи про ті партії, які стояли під стінами міської ради: «Сьогоднішній випадок показав, що партії в нашому місті відсутні. А ті, хто очолює їх у Вінниці, тільки ганьблять своїх республіканських лідерів. Для них головна проблема – як попіаритись. Всі пам’ятаємо, як ці ж партії протестували, коли ми ліквідовували районні ради. А ми за одну каденцію збудували у приміщеннях, які займали райради, «Прозорі офіси». І сьогодні вінничани там отримують якісні послуги. Ці політикани займаються цілковитою демагогією. І закликаю усіх зневажати демагогів!»

В результаті голосування 34 з 38 присутніх на сесії депутатів підтримали рішення. Голосів «проти» не було. Не голосували, вочевидь, ті, чиї однопартійці у цей час мітингували на вулиці.

P.S.

мітингувальники від Свободи перекривають рух на Соборній

Після сесії півсотні мітингувальників пішли перекривати рух по вулиці Соборній, зупинивши на деякий час рух громадського транспорту. Проте працівники ДАЇ швидко втрутились, і рух трамваїв та тролейбусів було відновлено. А у мерії тим часом, як нам стало відомо, міський голова Володимир Гройсман проводив нараду по трьох школах, яких стосується реорганізація. Вже є інформація, що у новому закладі та 10-тій школі будуть працювати додаткові соціальні педагоги. Для підвозу дітей, які навчались у початковій школі 1-ї гімназії, буде організовано два автобуси. Зараз визначаються, де саме будуть забирати дітей. З забезпеченням проїзних квитків питання вже владнали. Сесія сьогодні прийняла відповідне рішення, за яке, до речі, проголосували всі без винятку депутати.



Переглядів: 7129
Поширень: 0