В інтерв’ю українським телеканалам Президент України наголосив на найважливіших акцентах внутрішньої і зовнішньої політики держави, зокрема й щодо протистояння України викликам світової економічної кризи.

Позицію Глави держави аргументовано підтримав голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан. Він також назвав цілу низку ключових факторів, що забезпечили сталий економічний розвиток України, і Вінниччини зокрема.

Іване Михайловичу, кризові явища в світовій економіці тривалий час є предметом обговорення серед мільйонів українців. Тим не менше, чи вдалося Україні зберегти сталий економічний розвиток в сучасних реаліях?

Так, результати реалізації Програм Президента України показали, що економіка України встояла перед тиском світової економічної кризи. Україні вдалося зберегти макроекономічну стабільність. Насамперед, про це свідчить той факт, що скорочення ВВП у першому півріччі цього року, як і у країнах Європи, становить лише 1%. Важливим є й те, що приблизно на 10% скоротився валовий зовнішній борг. Отже, держава, попри спекуляції про дефолт, має можливість вчасно виконувати свої зобов’язання перед кредиторами.

Позиція Президента з даного приводу цілком послідовна і логічна: вітчизняне промислове виробництво стримує погіршення кон’юнктури на світових товарних ринках, отже, державі варто переорієнтуватися на імпортозаміщення та внутрішнє споживання. І Україна йде саме цим шляхом. Так, виробництво медикаментів зросло порівняно з відповідним періодом минулого року на 20%, машин та устаткування – на 8%, меблів – на 4%, руд – на 3% .

Яка роль Вінниччини в даному процесі?

Вінниччина утримує лідерську позицію та посідає почесне перше місце за індексом промислової продукції серед областей України.

Так, за підсумком січня-липня 2013 року рівень виробництва промислового сектору області перевищив відповідний минулорічний показник на 16,6%. Порівняно з липнем минулого року промислової продукції вироблено більше на 21,1%, а з червнем поточного року – на 10 %. Порівняно з січнем-липнем 2012 року на 6 % збільшено обсяги промислового виробництва у добувній промисловості і розробленні кар’єрів. Приріст у переробній промисловості становив майже 20 % (в основному за рахунок збільшення на третину обсягів у виробництві харчових продуктів та напоїв, майже вдвічі – у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, 72,6% – у виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів).

Вінниччина – сільськогосподарська область. Ви ставите амбітні завдання в АПК і вимагаєте їх виконання.

Так, за сім місяців 2013 року нам вдалося забезпечити позитивну динаміку розвитку і в сільськогосподарському виробництві Вінниччини.

За цей період, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, індекс сільськогосподарського виробництва Вінниччини склав 116,5 %, в тому числі в сільськогосподарських підприємствах - 129,2 %, господарствах населення – 101,3 %.

В області продовжується комплекс осінньо-польових робіт. Всього зернові (з кукурудзою) з 878,9 тис. га площ, зібрано з 516,3 тис. га (59 %), намолочено – 2222,7 тис. тонн зерна. Показники валових зборів та урожайності всіх культур ранніх зернових є вищими від минулорічних.

В агропромисловому комплексі Вінниччини продовжується активізація інвестиційної діяльності. На сьогоднішній день на території області знаходяться в стадії реалізації у найближчій перспективі 100 інвестиційних проектів на суму понад 15,5 млрд. грн.

Агропромисловий сектор став нашою ключовою «точкою зростання». В цілому по Україні виробництво продукції галузі зросло на 15% у порівнянні з 2012 роком. Зібрано один із найкращих за роки незалежності врожаїв зернових і зернобобових культур – понад 50 млн. тонн.

Що це нам дає?

Багато чого. Збільшення обсягів експорту продовольства на зовнішні ринки – надійне джерело наповнення казни, а стабільні ціни на продукти харчування – запорука добробуту кожної української родини. І це не може не втішати. Як і те, що прогнозованим залишається курс національної валюти. Саме стабільність гривні є ще одним беззаперечним доказом того, що в цілому Україна змогла протистояти світовій економічній кризі.

Як, на Вашу думку, стабільність курсу національної валюти позначилась на рівні життя простих українців?

Прогнозованість курсу національної валюти позитивно позначається на добробуті кожного українця. Не є таємницею й те, що заощадження громадян у гривні за 7 місяців цього року зросли на 25% у порівнянні з минулим роком. Люди стали більше довіряти банківській системі держави.

Маємо приріст реальної заробітної плати, а індекс інфляції - у межах відсотка. При цьому зростає і середньомісячна зарплата, збільшується і споживання. Це позитивні тенденції в умовах економічної кризи. Нині паски затягують, ми знаємо, і, здавалося б, в успішних європейських країнах.

Приріст реальної заробітної плати за перше півріччя 2013 року склав 9,6%, а індекс інфляції - у межах відсотка. Середньомісячна зарплата на 1 серпня 2013 року становить по Україні 3222 грн. Оборот роздрібної торгівлі зріс у 2013 році на 11%: українці місяць за місяцем, хай потроху, але збільшують споживання.

На Вінниччині середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника, наприклад, в сільському господарстві, за сім місяців поточного року складає 2262 грн., або збільшилася в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 16 %.

Які ще заходи допомогли Україні встояти під тиском кризи?

Це, безумовно, своєчасно проведені податкова реформа та дерегуляція підприємництва. За три роки кількість податків і зборів скоротилася майже наполовину – з 44 до 23. Кількість документів дозвільного характеру у 2010 році нараховувала 1200 видів, нині – лише 141. Якщо у 2010 році ліцензії треба було отримувати для 77 видів господарської діяльності, нині – тільки для 57, і кількість видів господарської діяльності, що потребують ліцензування, невпинно скорочується.

Як впроваджуються заходи із дерегуляції підприємництва на Вінниччині?

Я переконаний, що підприємці мають працювати, а не оббивати пороги різноманітних відомств. Саме тому, створення сприятливих умов для ведення бізнесу є пріоритетом в регіоні. Мова йде, передусім, саме про дерегуляцію підприємницької діяльності.

Так, до кінця поточного року в усіх районах Вінницької області планується створити 27 центрів надання адміністративних послуг.

В обласному центрі, починаючи з 2008 року діє Центр адміністративних послуг «Прозорий офіс» (Центр) – постійно діючий робочий орган виконкому Вінницької міської ради, в якому надаються адміністративні послуги через адміністратора шляхом його взаємодії з суб’єктами надання адміністративних послуг.

Невід’ємною частиною Центру є єдиний дозвільний центр, в якому забезпечується організація видачі документів дозвільного характеру у порядку та у відповідності до вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». За узгодженим рішенням облдержадміністрації та Вінницької міської ради Центр виконує функцію регіонального дозвільного центру у Вінницькій області.

Центр об’єднує представників суб\'єктів надання адміністративних послуг, адміністраторів, державних адміністраторів та державних реєстраторів для забезпечення взаємодії усіх учасників Центру у досягненні його мети. Минулого року утворено ще три територіальні відділення Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс»: «Замостя», «Старе місто» та «Вишенька».

У кожному районі області визначено приміщення для розміщення Центру надання адміністративних послуг. Замовлено проектно-кошторисну документацію на проведення необхідних ремонтних робіт. Вивчено досвід створення та роботи центрів надання адміністративних послуг в обласному центрі м.Вінниці. З урахуванням цього досвіду, який передбачається запровадити у всіх районах області, визначено необхідне матеріально-технічне забезпечення для функціонування Центрів в районах області та обсяг необхідних коштів. При цьому враховано, що в подальшому Центр адміністративних послуг повинен стати складовою частиною електронного врядування.

Таким чином, з 1 жовтня цього року центри надання адміністративних послуг функціонуватимуть в усіх районах області. Тобто, підприємець матиме більше часу займатися безпосередньо своєю справою, а не витрачатиме його на бюрократичні процедури і постійне спілкування з чиновниками. І це єдиний правильний шлях.

Я переконаний, що ці та інші позитивні зрушення стануть надійним підґрунтям для розвитку територіальних громад Вінниччини та поштовхом для покращення якості життя людей.



Переглядів: 3681
Поширень: 0