Депутати міськради  дали офіційний старт встановленню у Вінниці пам’ятнику Тарасу Шевченку до 200-річчя КобзаряМайже два роки Благодійний фонд «Подільська громада» працював над тим, щоб пам’ятник Т.Шевченку таки з’явився у Вінниці до 200-ї річниці Дня народження Кобзаря у березні 2014-го року. 15 жовтня відбулась презентація скульптурної композиції Кобзарю, проект якої вінничанам подарував фонд «Велика родина». Її автором є Народний художник України, лауреат державної Шевченківської премії Анатолій Гайдамака.

Проект скульптурної композиції Т.Шевченку та ескізні пропозиції по реконструкції Музейної площі сьогодні були презентовані депутатам міської ради. «Для того, щоб встигнути до березня встановити пам’ятник і навесні розпочати роботи по реконструкції площі, необхідно пройти процедурні моменти. Депутати міськради  дали офіційний старт встановленню у Вінниці пам’ятнику Тарасу Шевченку до 200-річчя КобзаряЗокрема, надати згоду на прийняття від фонду «Подільська громада» в комунальну власність пам’ятника Тарасу Шевченко і надати погодження фонду щодо його встановлення на Музейній площі. Також пропонується скасувати деякі попередні рішення виконкому та міської ради, визнавши їх такими, що втратили чинність. А виконкому міської ради доручити вирішити організаційні питання щодо проектування та здійснення комплексного благоустрою площі Музейної з встановленням пам’ятника Т.Г.Шевченку», - пояснив директор департаменту містобудування, архітектури та кадастру Максим Мартинюк.

В результаті за це рішення проголосували присутні на сесії депутати від «Совісті України», «Удару», «Фронту змін», «Батьківщини» та Партії Регіонів. Проти - лише депутат від ВО «Свобода» Володимир Базелюк. Тим самим міська рада сьогодні дала офіційний старт спорудженню пам’ятника Кобзарю до його 200-річчя.

Ілля БезбахСвою думку щодо цього проекту висловили присутні у залі представники громадськості. Директор обласного Художнього музею Ілля Безбах підкреслив, що Музейна площа є історичним серцем Вінниці і на ній пам’ятник буде приносити користь суспільству: «Це «жива» площа в повному розумінні, адже сотні вінничан, гостей, туристів ходять у музеї. В нашому музеї є твори Яна-Батіста Лампі, який був вчителем Шевченка. Учень і вчитель будуть поруч, і це досить символічно. Крім того, це буде мистецька креативна площа, де будуть збиратись і спілкуватись художники. Адже у нас сьогодні немає узвозу, як у Києві, де б могли збиратись творчі люди. Додам, що автор проекту Анатолій Гайдамака – людина, відома в усьому світі. Де він – там успіх, і я переконаний, що площа із його роботою буде дуже цікавою в місті».

Сергій БорзовА голова громадської організації «Вінницькі перці» Сергій Борзов звернувся до депутатів із пропозицією повернути площі Театральній її романтизм, відновивши на ній годинник, який пам’ятають кілька поколінь вінничан. А саму площу залишити молоді: «Театральна площа – це перш за все театр. Питання до тих, хто хотів там пам’ятник Кобзарю: як можна ставити Шевченка спиною до театру?! В Луганську поставили пам\'ятник Шевченку напроти театру ім. Лесі Українки, тепер думають, куди поставити пам\'ятник самій Лесі Українці. Мені дуже хотілось би, щоб вінницький «Париж» залишився місцем для молоді. Там постійно відбуваються різні концерти та заходи, і в молоді є свій глядач. І хочу внести пропозицію повернути цій площі годинник, як це було колись, коли під ним молоді люди призначали побачення».

Тетяна Бурдейна-ПублікаТакої ж думки і директор дитячої музичної школи №1 Тетяна Бурдейна-Публіка: «В останні роки наші музичні школи полюбили оновлену площу Театральну, де наші діти можуть розкривати свої творчі здібності. Якби там поставили Кобзаря, то музика і танці, як на мене, там були б недоречними. Як кандидат мистецтвознавства я вважаю, що Музейна площа дійсно найбільш вдале місце. Працюючи над дисертацією, я зітнулась із унікальними матеріалами, в яких описується просвітницьке значення вінницьких Мурів. Для мене Кобзар є великим митцем і просвітянином. Якщо його пам’ятник буде у цьому осередку культури і просвіти – це буде виховувати молодь».

Наталя Штодько«На Музейній площі буде мистецький центр, якого не вистачає Вінниці і нашій молоді. Як для вчителя з 27-річним стажем, для мене дуже важливе це питання. Адже це буде не тільки місце для покладання квітів 9 та 10 березня, а це буде майданчик для цілорічних відкритих уроків для дітей та живого спілкування з Шевченком», - говорить вчитель української мови школи-гімназії ім. Шевченка №30 Наталя Штодько. Вона також вважає, що вибір Музейної площі є знаковим ще й тому, що в Художньому музеї є шедеври світового значення художника Тропініна, доля якого теж перегукується із долею Тараса Шевченка, який так само був викуплений з кріпацтва за свій талант художника.

«Тарас Григорович Шевченко має об’єднувати, а не роз’єднувати. Я вдячний всім, хто підтримав сьогодні це рішення, - резюмував міський голова Володимир Гройсман. – І ми починаємо реалізацію цього проекту. Цей процес буде йти у два етапи: спочатку ми встановимо пам’ятник, а коли настануть сприятливі погодні умови весною – приступимо до реконструкції самої площі. В результаті реалізації цього проекту ми створимо дуже якісне і сучасне мистецьке середовище в центрі нашого міста».



Переглядів: 7745
Поширень: 0