Найважливішим питанням в економічних стосунках України та Росії з року в рік є ціна на газ. Перемовини з цього приводу між вищим керівництвом обох держав, що відбулися в рамках засідання російсько-української міждержавної комісії 17 грудня, завершилися підписанням додатку до "Контракту на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу на 2009-2019 рік" від 19 січня 2009 року. Голова обласної державної адміністрації Іван Мовчан прокоментував результати переговорів щодо зміни умов контракту на поставки російського газу до України.

– Іване Михайловичу, в ході засідання українсько-російської міждержавної комісії було підписано низку документів, що стосувалися різноманітних аспектів двостороннього співробітництва. Які ключові вигоди отримає Україна від підписання цих угод?

– Головною метою переговорів було напрацювання своєрідної «дорожньої карти», яка має усунути суперечності в торговельно-економічних стосунках обох держав, включаючи головне протиріччя – умови газових контрактів. Найголовнішим є те, що Україна і Росія змогли подолати взаємне непорозуміння і підтвердити стратегічний формат партнерства. Я абсолютно підтримую кроки Президента на шляху до взаємовигідної стабілізації відносин між обома державами.

– Як ви оцінюєте нові газові домовленості?

– Документ, що став підсумком двосторонніх перемовин, є стратегічно важливим для України. Підписання доповнень до газового контракту від 2009 року між Україною та Росією, насамперед, дасть змогу підвищити інвестиційну привабливість та конкурентоспроможність вітчизняної економіки. Нову ціну на газ можна назвати справедливою, виправданою. За оцінками експертів, у зв\'язку з підписанням додатків до газового контракту вже у 2014 році Україна зекономить на закупці російського природного газу $7 млрд.

– Чи відчують позитивні зміни прості українці, як того вимагає опозиція?

– Що стосується вимоги зниження тарифів на газ для населення, то така заява одного з лідерів опозиції - повна нісенітниця. Ціна на газ для населення не прив’язана до контракту України та Росії, адже газ, який йде до населення, видобувається в Україні. Однак зниження ціни на газ дозволить втримати її стабільною для населення.

– Повертаючись до інших заяв опозиції. Як ви оцінюєте, зокрема, твердження про те, що платою за знижку на російський газ стане Угода з ЄС?

– Асоціація з європейським Союзом є стратегічною метою для України, курс на євроінтеграцію залишається незмінним. На продовженні євроінтеграційних реформ неодноразово наголошує Президент України. Питання вступу України в Митний союз взагалі не обговорювалося.



Переглядів: 3103
Поширень: 0