«Ми як Україна заявляємо: ми готові боронити свій суверенітет і переконані, що Росія не вдасться до військової інтервенції на території України, адже така військова інтервенція за таких обставин буде початком війни і закінченням будь-яких стосунків між Україною і Росією», - заявив А.Яценюк.

За його словами, Уряд України вживає всіх заходів для забезпечення миру, стабільності і єдності української держави. «Ми готові здійснити матеріально-технічне і фінансове забезпечення для підтримки збройних сил України і для забезпечення обороноздатності України», - підкреслив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр повідомив, що провів низку переговорів із європейськими та американськими партнерами, а також провів розмову з Прем’єр-міністром Російської Федерації Дмитром Медвєдєвим: «Російська сторона запевнила, що рішення про введення військ на територію України не приймалось, а прийнято тільки рішення про таку вірогідну можливість».

Зі свого боку Арсеній Яценюк зазначив, що жодних підстав для розгляду і прийняття такого рішення в Україні не існує: «Ми зберігаємо в Україні, мир і стабільність. Ні агресори, ні провокатори не мають права втручатися у внутрішні справи України. Ні юридичних, ні політичних, ні військових підстав для військової агресії з боку Росії не існує».

«Що стосується території Автономної Республіки Крим, яка є і буде невід’ємною частиною української держави, ми захищаємо на території України будь-кого, хто розмовляє українською чи російською, хто ходить до церкви Київського чи Московського патріархату, хто має те чи інше бачення історичних процесів в країні. Ми захищаємо кожного, хто має паспорт громадянина України», - наголосив він.

Як повідомив Арсеній Яценюк, він чітко зазначив російській стороні, що Україна буде захищати також тих, хто є громадянами Російської Федерації: «Будь-які приводи щодо військової інтервенції як підстава для захисту російських громадян є неможливими. Уряд України гарантує мир, стабільність і безпеку».

Арсеній Яценюк закликав російську сторону негайно повернути війська Чорноморського флоту РФ у місця постійної дислокації і таким чином зменшити напругу. На його переконання, всі складні питання із західними партнерами та з РФ повинні вирішуватися через політичний діалог всередині країни вирішимо.

Арсеній Яценюк звернувся до українського народу, зокрема до тих, хто зараз проживає в АР Крим: «Ми нікому не дамо розколоти нашу країну, нікому не дамо можливості через танки, зброю і солдатів іноземних держав вирішувати внутрішньополітичні питання, які ми повинні вирішувати самостійно».

Прем’єр-міністр зазначив: все, що сьогодні відбувається в Україні – це спільна відповідальність. «Ми як український народ повинні об’єднатись, і ми об’єднані», - підкреслив Арсеній Яценюк.



Переглядів: 3435
Поширень: 0