Відповідно до проекту документа,

Верховна Рада України постановляє:

1. Схвалити Звернення Верховної Ради України до парламентів держав - гарантів безпеки України та міжнародних організацій (додається).

2. Голові Верховної Ради України направити текст Звернення Верховної Ради України до парламентів держав – гарантів безпеки України та міжнародних організацій.

3. Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

У проекті Звернення Верховної Ради України до парламентів держав-гарантів безпеки України та міжнародних організацій зазначається:

"1 березня 2014 року Рада Федерації Федеральних Зборів Росії ухвалила рішення щодо можливості використання збройних сил Росії на території України. Ще раніше російські війська увійшли на територію України в Криму під надуманим приводом захисту російськомовного населення.

Ці дії Російської Федерації неприпустимим з боку постійного члена Ради Безпеки ООН, якого з Україною пов’язує Договір про дружбу, співробітництво і партнерство.

Дії Росії є кричущим порушенням всіх засадничих принципів міжнародних відносин і підривають основи безпеки на Європейському континенті.

Верховна Рада наголошує, що Україна стала першою і наразі єдиною державою в світі, яка добровільно, за власною ініціативою відмовилася від ядерної зброї та ліквідувала всі її запаси під міжнародним контролем.

Умовою такого безпрецедентного кроку стало надання 1994 року з боку Росії, Сполученого Королівства та США, до яких згодом приєдналися Франція та КНР, гарантій безпеки, зафіксованих у Будапештському Меморандумі.

Росія, як одна з держав-гарантів, зобов’язалася утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, а також поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.

У зв’язку з військовими діями Російської Федерації проти України Верховна Рада України звертається до парламентів держав-сторін Будапештського меморандуму та міжнародних організацій із закликом:

- направити спеціальні моніторингові місії з метою ознайомлення з реальним станом справ в Україні;
- звернутися до своїх урядів для надання необхідної допомоги з охорони ядерних об’єктів в Україні.

Верховна Рада України запрошує ООН, ОБСЄ, Раду Європи, Європейський Союз, НАТО, СНД та інші заінтересовані міжнародні структури організувати виїзні засідання своїх органів в Україні.

Верховна Рада України виступає з ініціативою створення групи для проведення переговорів з Росією з метою нормалізації відносин з РФ та деескалації ситуації в Європі.

Закликаємо продемонструвати солідарність з українським народом та захистити суверенітет і територіальну цілісність України. Потурання військовим діям проти України може мати непоправні наслідки для всього світового миро порядку".

Відповідний проект постанови зареєстровано за №4334.



Переглядів: 3411
Поширень: 0