Презентована вчора Концепція реформи місцевого самоврядування, яка розроблялась і відпрацьована експертами та підтримана асоціаціями органів місцевого самоврядування, отримала схвалення експертів Ради Європи. Вона відповідає засадам Європейської Хартії місцевого самоврядування. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що однією з головних складових плану реформ Уряду є надання додаткових повноважень територіальним громадам і передача повноважень з центру на місця. І додав, що реформа місцевого самоврядування повинна створити чинники, за яких кожна територіальна громада буде зацікавлена у створенні нових робочих місць і збільшенні надходжень до місцевого бюджету. Це означатиме, що частина податків, які сьогодні йдуть до державного бюджету, після реформи будуть залишатись в місцевих бюджетах та спрямовуватись на розвиток територій.

Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні передбачає здійснення п’яти основних кроків - визначення територіальної основи органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування різних рівнів, розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органам виконавчої влади, визначення за кожним рівнем органів влади необхідний обсяг ресурсів та встановлення відповідальності органів місцевого самоврядування перед виборцем і державою.

В. о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов розповів, що на цій зустрічі, де були представники всієї України (від сходу до заходу, від півночі до півдня), всі керівники міст були одностайними – Концепцію потрібно приймати якнайшвидше і давати старт реформі: «Всі міські голови чітко сказали, що вони за єдину неподільну Україну, за унітарну державу – тобто ні про яку федералізацію не може бути й мови. Також всі єдині в думці, що потрібно якомога швидше приймати цей документ. Найголовнішим є те, що з початку незалежності України були тільки розмови про необхідність реформи місцевого самоврядування. Далі справа не йшла. А у сьогоднішнього уряду є політична воля це зробити. Тому я вважаю, що старт реформи місцевого самоврядування стане однією з найбільш знакових подій цієї весни. І я пишаюсь тим, що фактично каталізатором цього процесу є Володимир Гройсман, який всі ці роки був послідовним прибічником сильного місцевого самоврядування. І саме він тепер відповідає в уряді за регіональну політику. Тому у мене немає сумнівів в тому, що реформа відбудеться, і вона буде якісною».

Разом з Концепцією реформи місцевого самоврядування будуть виноситись законопроекти щодо права територіальних громад на добровільне об’єднання та щодо співробітництва територіальних громад. Арсеній Яценюк повідомив, що 15 квітня у парламенті з’явиться текст нової Конституції України, яка стане відправною точкою того, які закони далі повинні прийматися для реформування місцевого самоврядування. У планах урядовців – ухвалити всі необхідні для повноцінної реформи місцевого самоврядування нормативно-правові акти до кінця цього року.

Сергій Моргунов додає, що вже зараз Кабмін розглядає питання передачі ряду повноважень з центру на місця. Йдеться про те, щоб повернути місцевим органам влади можливість контролювати процеси будівництва на територіях (які зараз здійснюються державною архітектурно-будівельною інспекцією), розширити повноваження в частині надання адміністративних послуг, повернути в нормальне русло роботу реєстраційної служби. «У Вінниці було раніше і є і зараз багато напрацювань того, як це змінити на користь громад. Адже всі ці процеси дуже були зарегульовані та зацентралізовані. І в деяких випадках чітко прослідковувались корупційні схеми. Наші фахівці зі спеціалістами Мінрегіону працюють над виробленням спільного бачення. І воно буде напрацьовано, адже Володимир Борисович, очолюючи місто вісім років, дуже добре знає всю проблематику. Згадайте хоча б кричущий випадок зведення 11-поверхової «свічки» на одну квартиру в історичному центрі міста в 2013 році, коли нам вдалося зупинити це зухвале будівництво лише тому, що ми розповіли про це журналістам, і справа набула резонансу на всю країну. А якби ми мали відповідні повноваження по контролю за будівництвом та прийняттю об’єктів в експлуатацію, це унеможливило б взагалі виникнення подібних ситуацій», - каже Сергій Моргунов.​



Переглядів: 2711
Поширень: 0