Підвищити енергетичну безпеку України покликаний проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР). Він допоможе середнім та великим українським містам збільшити ефективність кінцевого споживання енергії та виробництво чистої енергії, а відтак – скоротити споживання природного газу і зменшити викиди парникових газів.

17 українських міст підписали меморандуми про співпрацю з проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

17 муніципалітетів з усіх регіонів – Дніпропетровськ, Запоріжжя, Вінниця, Івано-Франківськ, Кам`янець-Подільський, Київ, Краматорськ, Кривий Ріг, Луцьк, Львів, Павлоград, Рівне, Тернопіль, Суми, Херсон, Хмельницький, Чернігів – підписали меморандуми про співпрацю з проектом.

Марк Фейєрстейн, заступник голови USAID (Вашингтон), повідомив, що проект розрахований на 4 роки і має бюджет 13,5 млн. доларів. «Я впевнений, що 17 міст, які беруть участь у цьому проекті, стануть прикладом для інших муніципалітетів, що допоможе зрештою зменшити залежність України від зовнішніх енергоносіїв», - сказав він.

У свою чергу керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Білл Такер висловив надію, що кількість міст-учасників може бути збільшено. «Те, що в нас є представники 17 міст з усієї України – я вважаю, що це тільки початок. Сподіваюся, що за умов успішної реалізації проекту нам вдасться збільшити кількість учасників до 30», - зазначив він.

Вінниця та ще 16 українських міст підписали меморандуми про співпрацю з проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

За словами Білла Такера, результатом діяльності проекту має стати економія понад 250 млн. кубометрів природного газу і скорочення до 500 тис. тон викидів СО2. Експертами проекту буде розроблено низку рекомендацій для міст-учасників щодо нової тарифної методології, бенчмаркінгу, енергоефективності, бюджетування, а також проекти бізнес-планів з метою залучення інвестицій. За його словами, планується створення 10 регіональних ресурсних центрів чистої енергії, що зможуть підтримувати муніципалітети у реалізації проектів енергозбереження.

Окрім основного бюджету, міста зможуть залучити в рамках проекту до 200 млн. доларів США через міжнародні фінансові організації для реалізації проектів з енергоефективності та виробництва чистої енергії.

Вінниця та ще 16 українських міст підписали меморандуми про співпрацю з проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»

Володимир Гройсман, Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства наголосив про важливість проектів з підвищення енергетичної безпеки, подібних до проекту МЕР, особливо в умовах, у яких сьогодні опинилася Україна.

«Те, що ми відчуваємо підтримку наших міжнародних партнерів, дає надію, що ми зможемо здолати ті виклики, які народжуються не всередині України, а ззовні. Постійне зростання цін на енергоносії і останні дії Росії з підвищення ціни газу до 500 доларів США за тисячу кубометрів говорить про те, що ми знаходимось не тільки під військовою агресією, під інформаційною агресією, але й під агресією енергетичною. Ми маємо бути мобільними і все зробити для того, щоб продукувати енергію з відновлювальних джерел, забезпечити ефективне використання енергії на всіх етапах споживання», – зазначив Віце-прем’єр.



Переглядів: 5390
Поширень: 0