Голова виконавчої влади області має бути консолідованою фігурою, яку обирає обласна рада на основі консенсусу. Таку думку висловив Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман у Харкові 17 травня по завершенню Другого загальноукраїнського круглого столу національної єдності.

«Коли прямими виборами обирається сільський чи міський голова – це логічно, тому що вони обираються громадою як лідери цієї громади. Коли ж мова йде про вибори голів виконкомів областей чи районів, в яких об’єднано багато громад, то ці фігури мають бути консенсусними, адже їм доведеться займатися питаннями, які представляють спільні інтереси громад. В іншому випадку, тобто прямі вибори голів областей можуть призвести до конфліктів на місцях, адже голова області може мати одні погляди, а громади і облрада – інші. А це вже серйозний конфлікт з точки зору виконавчих функцій, які такий голова почне затягувати на себе. В результаті, замість реформи місцевого самоврядування отримаємо знову те, що мали до тепер», - пояснив Володимир Гройсман.

Він поінформував, що Уряд пропонує іншу модель – а саме депутати облради чи райради, яких обирають люди, мають обирати зі свого складу голів рад, а останні формуватимуть виконавчі комітети відповідних рад.

«Тоді матимемо справжнє самоврядування і в громадах, і в районах, і в областях і ніхто не зможе замкнути право приймати рішення персонально на себе» - підкреслив Володимир Гройсман.



Переглядів: 3554
Поширень: 0