Уряд готовий до проведення децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування. Про це 21 травня в Миколаєві заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман в ході ІІІ Загальноукраїнського круглого столу національної єдності. Він наголосив, що єдина мета таких дискусій – прийти до миру і спокою в нашій країні, а це може забезпечити децентралізація влади і справжня реформа місцевого самоврядування

«Наше спілкування з різними політичними силами, з експертним середовищем, колегами з місцевого самоврядування – всі говорять про те, що це необхідно робити і в нас немає сьогодні розбіжностей щодо підходів формування цієї реформи. Сьогодні ми готові з конкретними пропозиціями. Уряд прийняв Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка враховує найкращі європейські практики, яка є консенсусним рішенням. На базі цієї Концепції ми сформували пропозиції до конституційної комісії, відбулися ряд дискусій і хочу підкреслити – ми готові до проведення цієї реформи», - сказав Володимир Гройсман.

Він відзначив, що в ухваленому вчора Верховною Радою Меморандумі порозуміння і миру зафіксоване питання децентралізації.

«В другому пункті меморандуму йдеться про «забезпечення повноважень регіонів». Це можливо трактувати по-різному. Наша мета насправді – передати владу територіальним громадам. Оскільки ми перебуваємо сьогодні в Миколаєві, скажу про те, а що ж дасть ця реформа Миколаєву і його мешканцям? Вони отримають можливість прийняття рішень на території свого власного міста. Їм не треба йти з протягнутою рукою до облдержадміністрації, до речі, які будуть ліквідовані, їм не треба їхати до Києва і просити «дайте нам гроші, тому що треба відремонтувати дорогу». Вони зможуть заробляти кошти і залишати їх на своїй території і ці кошти мають бути адекватними до потреб. Міста, селища і села будуть включені в економічне життя нашої країни і по-справжньому буде побудована система партнерства, де кожен буде розуміти, в чому полягає його частина», - сказав Віце-прем’єр-міністр. Він додав, що передача повноважень саме на базовий рівень – на рівень територіальних громад, а не на рівень регіонів, «дозволить побудувати не тільки ефективну модель управління на територіях, а й зруйнувати можливі ризики монополізації, узурпації влади».

Володимир Гройсман висловив переконання, що майбутнє успішної України полягає саме в міцному місцевому самоврядуванні, яке, за його словами, є фундаментом побудови успішної, якісної, демократичної країни.

«Зрозуміло, нам потрібно приймати рішення про місцевий референдум, оскільки будь-яка влада має нести відповідальність в першу чергу перед своїми виборцями. Місцеві референдуми дадуть можливість громадам відкликати місцеву владу і зроблять її відповідальною перед громадами. А також треба забезпечити якісний контроль з боку держави за роботою місцевої влади. Це теж передбачено в пропозиціях, які ми подали до конституційної комісії», - наголосив урядовець. Він також висловив сподівання, що політичним партіям вистачить політичної волі для того, «щоб раз і назавжди побудувати таку модель, яка принесе успіх, благополуччя, мир і спокій кожній українській родині».



Переглядів: 2868
Поширень: 0