Закон покликаний дати поштовх до посилення спроможності територіальних громад – міст, сіл та селищ – вирішувати питання щодо їхніх потреб. Він передбачає кооперацію фінансових та організаційно-адміністративних ресурсів громад для розв’язання спільних проблем соціально-економічного розвитку – зокрема, реалізації спільних проектів розвитку інфраструктури.

Презентуючи законопроект, Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман зазначив, що органам місцевого самоврядування необхідно надати сучасні інструменти, аби вони могли повною мірою виконувати функції, як це сьогодні в розвинутих країнах. «Ми бачимо, що країни, де є сильне місцеве самоврядування, - розвинуті й успішні», - сказав Віце-прем`єр-міністр.

Учасники круглого столу дійшли спільного висновку, що зазначений закон стимулюватиме економічний розвиток територіальних громад. «Це інструмент, який дозволить якісніше, ефективніше, прозоріше використовувати кошти громад», – вважає Наталя Романова, Президент Палати Регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

«Законопроект не замінить нам змін до Конституції, але дасть можливість громадам стати сильнішими», – вважає експерт Ради Європи, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

В ході дискусії учасники круглого столу висловили думку про необхідність прийняття законопроекту в першому читанні з можливістю його доопрацювання між першим і другим читанням.



Переглядів: 3421
Поширень: 0