Підвищення енергоефективності і досягнення енергонезалежності – один з ключових пріоритетів для України на сьогоднішній день. Про те, чому ці питання сьогодні так важливі і яким чином вони можуть вирішуватись, говорив Віце-прем`єр-міністр України – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час панельної дискусії з енергоефективності, яка відбулася в рамках проведення Шведсько-українського бізнес-форуму.

За його словами, система радянського зразку, яка діяла донедавна, із встановлення занижених цін на енергоресурси та збиткових тарифів, які компенсувалися за рахунок держбюджету, позбавляла громадян будь-яких стимулів для збільшення ефективності споживання енергоресурсів.

«Уряд нещодавно прийняв важке, але необхідне рішення про поступове приведення тарифів у відповідність до тієї ціни, за якою ми закуповуємо енергоресурси. Вважаю, що таке підвищення є додатковою мотивацією для людей у тому, що необхідно заощаджувати і менше сплачувати», – сказав Віце-прем`єр-міністр.

Серед передумов раціонального споживання енергії Віце-прем’єр назвав також підвищення спроможності територіальних громад. «Сьогодні спроможність громад, муніципалітетів серйозно обмежена, їм важко вирішувати питання енергоефективності через низький обсяг фінансів, який залучається на модернізацію, зокрема, в житловий сектор, в комунальне господарство. Тому наше завдання – створити умови для швидкого вирішення цього питання, визначити механізми для залучення кредитних ресурсів», – зазначив він.

Володимир Гройсман повідомив про те, що Мінрегіон готує низку законів, що дозволять громадянам, які мешкають у багатоквартирних будинках, приймати спільні рішення, зокрема, для залучення кредитних ресурсів на проведення термомодернізації їх осель. Мінрегіон також працює сьогодні разом з іншими міністерствами над спрощенням процедур доступу муніципалітетів до дешевих кредитних ресурсів міжнародних фінансових інституцій.

«Енергонезалежність – це на сьогодні питання національної безпеки, тому воно повинно і буде вирішено» - наголосив Гройсман.



Переглядів: 3133
Поширень: 0