Тотальна, повсюдна централізація влади, яка панувала в Україні, особливо протягом останніх років, призвела до того, що Україна почала перетворюватись на країну з нереалізованими можливостями, - вважає Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. Під час Національного експертного форуму, організованого в Києві Інститутом Горшеніна, він наголосив, що централізація знищувала ініціативу знизу і забирала у людей можливості впливати на власне життя.

Олександр Вілкул та Володимир Гройсман

«Нам необхідно це змінити і провести реформу місцевого самоврядування. Надати громадам – містам, селам, селищам – повноваження і водночас забезпечити дієвий контроль за місцевою владою і з боку громади, і з боку держави. Це баланс противаги. Ми маємо наділити місцеве самоврядування можливостями приймати рішення, фінансувати свої програми, розвивати місцеву економіку, гуманітарну сферу, і ми зможемо побудувати зовсім іншу модель розвитку України за типом європейських країн», – підкреслив він.

Володимир Гройсман вкотре висловив сподівання на підтримку парламентом змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування, пропозиції щодо яких знаходяться сьогодні у стінах Верховної Ради. Прийняття змін до Основного закону країни зафіксує невідворотність процесу децентралізації влади в Україні.

Національний експертний форум, організований в Києві Інститутом Горшеніна

«Ми маємо чітко і послідовно змінити цю систему один раз і назавжди. Наше фундаментальне, принципове завдання – внести зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування, де дуже чітко визначити, як буде далі здійснюватися управління в нашій державі. Кожна людина, кожний громадянин має усвідомлювати, що саме від нього залежить, як буде жити його громада сьогодні і завтра. Від нього, а не від узурпатора, який може шляхом прямих виборів сісти в крісло голови області і стати диктатором, приклади яких ми вже маємо», – наголосив Віце-прем`єр-міністр.

На системі балансу противаги наголосив і Штефан Мойзер, директор регіонального представництва Фонду імені Фрідріха Еберта (Німеччина). За його словами, місцева влада отримає більше можливостей, натомість зросте її відповідальність: громади контролюватимуть ефективність влади через місцеві вибори.

Національний експертний форум, організований в Києві Інститутом Горшеніна

«Важливо не просто створити органи влади на місцевому рівні. Це мають бути відповідальні кадри, які працюють на високому професійному рівні», – зазначив Штефан Мойзер.

Учасники дискусії дійшли спільної думки, що реформу необхідно проваджувати негайно. І це мають бути не «косметичні», а глобальні зміни, які будуть забезпечені змінами на рівні Конституції та інших законів України.

«Місцеве самоврядування є порятунком для нашої країни. Тільки, на превеликий жаль, дуже мало людей це розуміють. Успішні ті країни, де громади живуть успішним самодостатнім життям», – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, Верховна Рада України на сьогоднішньому засіданні прийняла в цілому перший з пакету проектів законів реформи місцевого самоврядування – «Про співробітництво територіальних громад», підготовлених Робочою групою з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади під керівництвом Віце-прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.



Переглядів: 3637
Поширень: 0