Прийняття закону «Про засади державної регіональної політики», який направлений Урядом минулого тижня на розгляд Верховної Ради України, є вкрай важливим для чіткого визначення засад регіональної політики і розвитку територій, - сказав Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі. За його словами, закон дасть поштовх до фінансування Європейським Союзом багатьох програм та проектів регіонального розвитку.

«Я зустрічався сьогодні з Комісаром ЕС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, і він ще раз підкреслив, що після прийняття цього закону нам потрібно буде прийняти урядову постанову щодо стратегії державної регіональної політики до 2020 року, і ми одразу отримаємо можливість доступу до 55 млн. євро, які спрямують на фінансування регіонального розвитку - інфраструктурні, гуманітарні проекти і таке інше. Це вагомий крок до залучення європейських ресурсів в конкретний напрямок», – підкреслив Віце-прем`єр.

Володимир Гройсман подякував народним депутатам за схвалення в цілому першого законопроекту з реформування місцевого самоврядування – «Про співробітництво територіальних громад».

«Відчуваю, що депутати націлені на проведення реформи місцевого самоврядування. Це дає впевненість у тому, що цього року ми проведемо усі необхідні законодавчі зміни», – наголосив він.

Урядовець нагадав, що сьогодні на розгляді в парламенті знаходиться також проект закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», прийняття якого надасть можливість територіальним громадам об’єднуватися для вирішення багатьох питань не тільки шляхом співробітництва, а й шляхом фізичного об’єднання на добровільних засадах. Також Верховна Рада має розглянути закон, який децентралізує повноваження в сфері держархбудконтролю, передасть їх на рівень територіальних громад.

Основну увагу Володимир Гройсман зосередив на важливості схвалення парламентом найближчим часом змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування.

«Хочу підкреслити важливість конституційних змін, які є базовими. Без них будь-які інші перетворення у законодавстві щодо цієї реформи будуть косметичними», – зазначив Віце-прем`єр.



Переглядів: 3038
Поширень: 0