Сьогодні на державному рівні відбувається інтенсивна «реанімація» Збройних Сил України. Військова агресія з боку сусідньої держави показала, до якого стану була доведена українська армія, і в той же час призвела до консолідації народу та об’єднання зусиль простих громадян та усіх гілок влади. Супротив, який наша країна чинить бойовикам і сепаратистам, в більшій мірі будується на відданості та професіоналізмі військових «старої закалки» та патріотизмі новобранців.

В мирний час органи місцевого самоврядування не беруть участь в утриманні та фінансуванні військових формувань. Але з перших днів ескалації конфлікту в Україні, спочатку в Криму, а тепер на сході, вінницька міська рада за власною ініціативою намагається робити свій внесок у підтримку українських військових.

27 червня депутати міської ради ухвалили офіційний документ (Програму заходів забезпечення обороноздатності військових частин та інших військових формувань Вінницького гарнізону, територіальної оборони та мобілізаційної підготовки у місті Вінниці на 2014-2019 роки), який спрямований на забезпечення сталого функціонування військових частин, формувань та підрозділів, створення належного рівня безпеки в місті.

На Вінниччині вже створено батальйон територіальної оборони, який пройшов бойову підготовку та командирований в зону АТО. Цей підрозділ фінансується з обласного бюджету. Разом з тим, особовий склад першої роти цього батальйону звернувся до міської влади з проханням допомогти у забезпеченні предметами індивідуального захисту та маскувальними засобами. Враховуючи це звернення, у новій програмі вже передбачені кошти на придбання захисних окулярів та маскувальних халатів для батальйону територіальної оборони. Перша партія буде призначена саме першій роті.

Окрім обласного батальйону, у Вінниці розпочато створення роти охорони Вінницького об’єднаного міського військового комісаріату. Особовий склад цього формування за необхідності охоронятиме блок-пости та найважливіші об’єкти життєзабезпечення міста.

Серед першочергових спецзасобів для новоствореної роти планується закупити рації, портативні радіостанції, бронежилети, кулезахисні шоломи, захисні окуляри, формений одяг, маскувальні засоби, біноклі звичайні та нічного бачення, тепловізори та засоби освітлення. На це прийнятою сьогодні депутатами міської ради програмою передбачено більше 1 млн. грн.

«По закону ми повинні кошти з міського бюджету перераховувати військкомату, який і буде купувати те, що передбачено для військових. Але ми однозначно будемо контролювати якість обладнання та його кількість, і ціну, за яку купуються спецзасоби», - говорить в.о. міського голови Сергій Моргунов.



Переглядів: 3538
Поширень: 0