Терористи не дають можливості проводити розслідування терористичного акту, в результаті якого впав літак авіакомпанії «Malaysia Airlines» і загинуло 298 осіб. Про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман очолив Державну комісію з розслідування катастрофи, яку вчора з ініціативи Президента України створив Уряд.

За словами Віце-прем’єр-міністра, терористи надали обмежений доступ до місця падіння літака лише працівникам Державної служби надзвичайних ситуацій України. Проте представників Національного бюро розслідувань та інших експертів, які проводили слідчі дії, силою вивезли за межі цієї території через 30 хвилин після прибуття. Слідчі дії проводяться поза межами зони падіння літака, але фахівці не можуть потрапити на місце трагедії.

Володимир Гройсман повідомив, що урядова комісія звернулася до міжнародної спільноти, щоб разом добитися доступу на територію падіння літака і провести повноцінне розслідування. «Весь світ має об’єднатися, щоб увійти на цю територію і об’єктивно розслідувати», – сказав Віце-прем’єр.

«Проте вже зараз у нас немає сумнівів, у тому, що відбулося. Це не перший і не другий літак, який збили терористи. Кожного, хто був причетний до цього теракту, має бути покарано», – підкреслив Володимир Гройсман.

До розслідування трагедії українська сторона запросила долучитися представників країн, чиї громадяни загинули, країну – виробника літака, а також міжнародні організації у сфері безпеки авіасполучення.

Віце-прем’єр також повідомив, що в аеропортах Харкова і Києва створили спеціальні центри підтримки родичів загиблих, які будуть прибувати до України. Для них зарезервували 600 безкоштовних готельних номерів у цих містах. У Харкові також створили оперативний центр, де родинам загиблих надаватимуть необхідну допомогу та працюватимуть психологи.

Урядова комісія підготувала всі технічні засоби, щоб вивезти тіла загиблих з території, яку контролюють терористи, проте доступу до них поки що немає.

«На жаль, поки що є багато питань до того, як ставитимуться бойовики до людей, які приїдуть на місце загибелі своїх рідних. Гарантувати безпеку на цій території ми поки що не можемо. Висловлюю свої щирі людські співчуття всім, хто втратив своїх рідних у цій трагедії. На жаль, вона сталася не з технічних причин, а через людський фактор – точніше, через відсутність людяності», – сказав Володимир Гройсман.



Переглядів: 2887
Поширень: 0