Робочою групою під керівництвом Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана напрацьовано пропозиції щодо реформи державних контролюючих органів. Головне, чого очікують від такої реформи – зниження тиску контролюючих органів на бізнес. Для цього робоча група пропонує скоротити надлишкові функції контролю, кількість контролюючих органів і чисельність їх працівників.

Із 77 органів з контрольними функціями пропонується скоротити до 31. На 40% планується скорочення функцій державного нагляду чи контролю у сфері господарської діяльності. А чисельність працівників, які здійснюють такі функції, пропонується скоротити до 60% за рахунок зменшення кількості функцій, оптимізації процесів та об’єднання органів.

Ці напрацювання робочої групи презентували міжнародним організаціям, які їх ретельно вивчили та надали також своє бачення щодо тих функцій контролю, які необхідно здійснювати в найважливіших секторальних напрямках.

14 серпня під головуванням Володимира Гройсмана та за участю представників міжнародних організацій відбулося обговорення питань оптимізації функцій та повноважень центральних органів виконавчої влади, які забезпечують здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Віце-прем’єр-міністр зосередив увагу на тому, що крім скорочення кількості державних контрольно-наглядових органів, важливо упорядкувати їхні функції та забезпечити інституційне оновлення цих органів.

Стівен Поттер, керівник відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні озвучив серйозну підтримку з боку міжнародної донорської спільноти зусиллям Уряду України реформувати систему контролюючих органів. Він також наголосив, що в цій сфері важливо приділити увагу роботі, спрямовану на зміну ментальності тих, хто працює в контролюючих органах.

«Необхідно від бачення державних органів як контролерів і наглядачів, що було притаманне радянській системі, рухатися до ідеології вільної взаємодії і співпраці, у якій держава виконує лише регуляторні функції», - сказав Стівен Поттер.

Висловила підтримку пропозиціям робочої групи і керівник сектору представництва Європейського Союзу в Україні Тетяна Ковтун.

В свою чергу Володимир Гройсман наголосив, що наступним кроком, одразу після прийняття Урядом рішення щодо ліквідації чи об’єднання окремих служб та інспекцій, важливо у швидкому часі розробити Програму, спрямовану на забезпечення інституційної спроможності цих органів і на створення системи оцінки їх діяльності.

«Буде наївно вважати, що від скорочення контролюючих органів, вони стануть краще працювати. Але це перший крок», - сказав Володимир Гройсман. Він закликав міжнародні донорські організації долучитися до подальшої спільної роботи щодо формування системи і принципів роботи держаних інспекцій відповідно до міжнародної практики, а також до визначення конкретних індикаторів ефективності роботи таких інституцій. Саме така робота і дозволить змінити ідеологію взаємодії держави і бізнесу.

Учасники обговорення погодилися, що при доопрацюванні урядового акта, який врегулює питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, мають бути враховані принципи децентралізації повноважень, а також має бути передбачено делегування максимальної кількості функцій органам місцевого самоврядування.

Проект відповідного урядового акту планується внести уже на одне з найближчих засідань Кабінету Міністрів України.

Як повідомлялося раніше, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив на 70% скоротити витрати на утримання органів центральної виконавчої влади, які здійснюють контрольно-наглядові повноваження.

Витрати державного бюджету на утримання різноманітних інспекцій та контролюючих органів складають понад 24 млрд. грн. на рік, в цих структурах працюють тисячі людей, і в той же час за рахунок хабарів щорічно виводиться в тінь, за різними оцінками, майже 100 млрд. грн.



Переглядів: 3914
Поширень: 0