Україна намагається знайти способи з’ясувати який саме вантаж під виглядом гуманітарної допомоги намагається ввезти на територію нашої держави Росія та уникнути провокацій навколо нього. З цією метою українській стороні вдалося надіслати представників прикордонної служби, спільно з представниками ОБСЄ, на російські пункти пропуску, заявив заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий.

«Вже сьогодні українські прикордонники можуть перевірити те, що буде завозитись через пункти пропуску. Під тиском міжнародної спільноти вдалося цього досягти», - сказав він в ефірі Першого національного.

Таким чином, як тільки російською стороною будуть виконані всі умови щодо ввезення цього вантажу, українські прикордонники зможуть здійснити його огляд, зазначив заступник Глави АПУ.

«Зараз маємо можливість чітко подивитись що заходить. Бойові машини, зброю – ми не допустимо», - підкреслив він.

Вже після того, як вантаж буде передано під егіду Червоного Хреста та він зможе перетнути кордон, відповідальність за нього буде на іншій стороні. «Коли вони заходять на територію, контрольовану бойовиками, там за безпеку ми не відповідаємо. Там за безпеку відповідають ті, хто власне і привів до гуманітарної проблеми і велику частину відповідальності несе й російська сторона», - сказав заступник Глави АПУ.

Разом з тим Валерій Чалий зауважив, що Червоний Хрест досі не отримав специфікацію на так звану гуманітарну допомогу від Російської Федерації.

Відповідаючи на запитання щодо того, чи можливе припинення вогню на час завезення гуманітарного вантажу на території, що контролюються бойовиками, Валерій Чалий зазначив, що така ситуація можлива лише у разі створення відповідних умов та дотримання домовленостей всіма сторонами.

Він також підкреслив, що Україна не наносить жодних ударів по лінії слідування так званого російського конвою і не відповідатиме на провокації східного сусіда. «Нехай ніхто цього не чекає. Якщо ж, не дай Бог, з гуманітарною допомогою щось відбудеться - це буде точно провокація, мета якої зрозуміла», - сказав він зазначивши, що наразі ситуація під контролем.


Переглядів: 2209
Поширень: 0