«Якщо людина вирішує виїхати із зони АТО, вона має два шляхи — самостійно виїхати або скористатися п\'ятьма коридорами і пунктами пропуску. Там можна переночувати й також отримати повну інформацію. Звідти ж людину можуть доставити туди, куди їй треба. Щоб зорієнтуватися, куди їхати, де жити й віддати дитину до школи або дитячого садка, з 10 липня працює електронний ресурс для громадян http://vpo.gov.ua. Там достатня кількість пропозицій для розселення в різних областях України. Ми масштабно презентували його в медіа. Мабуть, було б правильно, якби засоби масової інформації допомогли нам і розмістили постійні тематичні банери щодо цього. Там же повна інформація про те, як знайти роботу, хай навіть не за фахом, не висококваліфіковану, а тимчасову», - про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, коментуючи газеті «Дзеркало тижня. Україна» кроки Уряду в роботі з тимчасово переміщеними в межах країни особами.

«Очевидно, що наша країна ще ніколи не стикалася з такими проблемами. Процес Кабмін організовував з коліс. Ми працюємо і вчимося. Робимо помилки й виправляємо їх. Уже два місяці працює штаб при Державній службі з надзвичайних ситуацій, куди входять представники міністерств. Створено ситуаційний центр "101", куди можна зателефонувати й отримати вичерпну інформацію», - пояснив Володимир Гройсман.

Що ж до соціальних виплат, переведення пенсій та іншого,за словами урядовця, — налагоджено механізм на рівні міністерства соціальної політики.

«Тобто, система працює. Чи ідеальна вона? Вважаю, що ні. Але, знову ж таки, ми стараємося й без жалю розстаємося з чиновниками, які виявляють байдужість», - сказав він.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що нині важливі завдання — 1 вересня та розселення людей на період холодів.

«По країні зарезервовано 3,5 тисячі житлових об\'єктів. Щодо них уже готові паспорти і 80% рапортують про те, що готові до зими. Уже є доручення створити спільну комісію Державної служби з надзвичайних ситуацій та Держархбудконтролю. Наші фахівці найближчим часом виїдуть на місця і підтвердять або спростують цю інформацію», - поінформував Володимир Гройсман.

За його словами, на рівні штабу й уряду розглядається варіант компенсації тимчасовим переселенцям оренди житла.

«Однак тим, хто справді цього потребує й не може самостійно платити. Так, не у столиці, в якихось маленьких містах, натомість стопроцентно», - додав він.

Віце-прем’єр також зазначив, що практично вже створено спеціальний окремий центральний орган виконавчої влади, який займатиметься проблемами переселенців.

«Насправді наявний штаб як тимчасовий оперативний механізм добре чи погано, але вже виконав своє завдання. Нам знадобиться не більше тижня, щоб у цього органу з\'явився керівник, — зазначив Володимир Гройсман.



Переглядів: 2848
Поширень: 0