Сергій Моргунов розповів, що вчора він та голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник і заступник голови ОДА Ігор Івасюк дійсно зустрічалися з ректором Донецького національного університету Романом Гринюком та обговорювали можливість тимчасового розміщення ВУЗу у Вінниці.

На сьогоднішній день в університеті навчається близько 14 тисяч студентів та працює майже 2 тисяч викладацького складу і технічних працівників. Однак, скільки саме студентів забажає навчатися не у Донецьку поки невідомо. «Думки як у студентів, так і у викладацького складу розділилися – хтось хоче бути з Україною, а хтось ні, але основна більшість студентів не бажають отримувати дипломи ДНР та переходити на російські стандарти навчання, і просто вони є патріотами України, - говорить в.о. міського голови Сергій Моргунов. - До 1 жовтня буде складено відповідний реєстр студентів університету, які забажають навчатися в місті Вінниці. Поки про конкретну кількість ні студентів, ні викладачів, говорити не можемо. Ми дійсно оглянули кілька приміщень, в тому числі корпус заводу «Кристал», який буде передано у комунальну власність. Він на сьогоднішній день, мабуть, найбільш пристосований для потреб навчання, але їм не потрібні всі приміщення. Але я наголошую, що це тимчасовий захід. Тому що ми розуміємо - не може бути Донецький національний університет у Вінниці. Коли там налагодиться життя і буде мир – університет повернеться».

В той же час Сергій Моргунов прокоментував дискусію між Інтернет-користувачами щодо того, чи варто приймати у Вінниці університет зі Східної України: «Ми всі повинні зрозуміти одну річ: враховуючи події, які відбуваються в Донецьку (а в них там півроку йде війна) для цих людей, це дуже глибока моральна травма. Вони змушені переїздити за тисячі кілометрів і ще переживати, що там сьогодні вдома відбувається. Тому сьогодні ми не маємо морального права цих людей прийняти не гостинно. Ми повинні створити їм такі умови, щоб вони себе відчували, хай не дома, але майже як дома. І тому я закликаю всіх, ви маєте певне коло людей з якими спілкуєтеся, і їм треба пояснювати, що цих людей потрібно підтримати. Вінницька міська рада буде допомагати з точки зору надання приміщення для учбового процесу, а Вінницька обласна адміністрація шукатиме можливості надати місця в гуртожитках. На наступному тижні з ініціативи голови ОДА буде нарада з ректорами вищих навчальних закладів міста, щоб вони подивилися свої резерви і визначилися з можливостями розміщення цих студентів».



Переглядів: 6587
Поширень: 0