У якнайшвидші терміни забезпечити повну готовність до осінньо-зимового періоду територій Донецької та Луганської областей, звільнених від терористів – таке завдання перед місцевим керівництвом поставив Віце-прем\'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. На сьогоднішній день показники підготовки ЖКГ на звільнених територіях становлять від 70-90% в залежності від напрямків підготовки. Всі решта регіонів прозвітували на сьогоднішній селекторній нараді про стовідсоткову технічну готовність їх населених пунктів до опалювального періоду.

Коли саме розпочнеться подача тепла житловому фонду та об’єктам соціальної сфери залежатиме від погодних умов. Мінрегіон спільно з Гідрометцентром здійснюють відповідний моніторинг та, у випадку надходження прогнозів щодо різкого зниження середньодобових показників температури зовнішнього повітря, доручить обласним державним адміністраціям забезпечити підключення тепла. На разі, за прогнозами, тепла погода на території України збережеться аж до початку листопада місяця.

Володимир Гройсман вкотре наголосив на важливості заміщення та економії споживання газу.

«Виходячи з того, що для проходження опалювального періоду з мінімальними потребами енергоносіїів, Україні не вистачає 5 мільярдів кубометрів газу. Тому економити потрібно сьогодні, оскільки при сильних морозах взимку маємо пройти пікові навантаження безжодних збоїв», - звернувся до представників областей Віце-прем’єр.

Окрему увагу Володимир Гройсман зосередив на питанні вчасних і в повному об’ємі розрахунків за спожитий газ, наголосивши, це питання національної безпеки.

За його словами, Уряд сьогодні прораховує різні можливі сценарії проходження опалювального пеіроду.

«Ми будемо готові адекватно реагувати на будь-який розвиток подій. Але від того, наскільки буде ситуація критичною, залежить від кожного регіону, кожного населеного пункту і кожного споживача», - наголосив Володимир Гройсман.

Довідково

Підготовка житлово-комунального господарства України до роботи в осінньо-зимовий період 2014-2015 років виконувалась за 4 основними напрямками, це підготовка:

  • житлового фонду та об’єктів соціальної сфери;
  • теплового господарства;
  • водопровідно-каналізаційного господарства;
  • дорожньо-мостового господарства.

В цілому по Україні комплексно підготовлено до осінньо-зимового періоду 171 тис. багатоквартирних будинків всіх форм власності; 36,2 тис. об’єктів соціальної сфери, у тому числі: – 17,8 тис. шкіл, – 13 тис. дитячих садочків, – 6,4 тис. лікарень.

По об’єктам теплового господарства готовність до роботи в осінньо-зимовий період виглядає наступним чином: підготовлено 21,7 тис. котелень, реконструйовано 505 котелень, замінено 669 котлів, капітально відремонтовано 246 котлів, замінено 370 км теплових мереж, підготовлено 5,5 тис. центральних теплових пунктів.

Готовність об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства України на сьогоднішній день без врахування Донецької та Луганської областей становить 100 % від плану - замінено 1080 км водопровідних та 345 км каналізаційних мереж, підготовлено 1840 водопровідних та 2361 каналізаційних станцій, підготовлено 197 водопровідних та 710 каналізаційних очисних споруд.

Щодо підготовки дорожньо-мостового господарства України слід зазначити, що регіонами підготовлено до роботи в зимовий період 5,7 тис. одиниць спеціалізованої техніки, залучено додаткової спецтехніки 4,5 тис. одиниць, підготовлено 129 тис. одиниць шанцевих інструментів, заготовлено посипкового матеріалу та реагентів 790 тис. тонн.



Переглядів: 3007
Поширень: 0