Міністр освіти і науки України Сергій Квіт вважає, що створення конкурентоздатних з репутацією світового рівня вищих навчальних закладів дозволить викорінити корупцію в них.

Про це Квіт сказав під час візиту на Вінниччину.

За його словами, корупція – це соціальна проблема і викорінити корупцію в державі можна, тільки провівши системні зміни в усіх галузях життя, але це так просто й одномоментно зробити не можливо.

Квіт вважає, що створення конкурентоздатних із репутацією світового рівня вишів дозволить викорінити корупцію

«Не потрібно сподіватись, що можна переловити усіх корупціонерів – це абсурд. Але у вищій освіті є простий рецепт – це реформа самих університетів... ...І якщо ми створимо якісні університети, які будуть брати участь у глобальних рейтингах і займати там гідні місця, для таких університетів, головний капітал – це навіть не гроші, а хороша репутація. І в таких університетах просто не буде корупції – вона зникне моментально. Тобто якщо ми створимо університети глобальні і конкурентноздатні – не буде корупції», - сказав Квіт.

На його думку, рецепт простий – потрібно провести реформи, які мають дати університетам автономію.

«Автономія має бути фінансова, організаційна й академічна. Якщо університети будуть автономними, незалежними від держави, вони будуть мати певні інструменти для свого розвитку, держава віддає їм ці повноваження і інструменти, але в такому разі – вони беруть на себе відповідальність за якість», - сказав Квіт.

Щодо реформ шкільної освіти, то міністр запевнив, що зміни там також будуть проводитись.

За його словами, «наступні три закони над якими працюємо після закону про вищу освіту – це рамковий закон про освіту – там йдеться про усі рівні освіти. Це і закон про професійну освіту, який ми називаємо професійно-технічною освітою й також закон про науку й науково-технічну діяльність».

Взагалі міністр освіти і науки України зауважив, що і по освіті, і по інших галузях немає так багато різних шляхів розвитку.

«Світ глобальний – ми усі все бачимо, можемо вивчити чийсь досвід, люди готові поділитися своїм досвідом – насправді ті речі, які потрібно робити – вони очевидні – треба взяти й зробити. Остання революція, яку ми зараз мали – відкрила нам масу можливостей - давайте просто реалізуємо ці можливості», - додав Квіт.



Переглядів: 3525
Поширень: 0