Сьогодні у Вінниці прийнято програму «Вінниця – місто, дружнє до дітей» на 2015 - 2020 роки. У цьому документі значна увага зосереджена на гармонійному розвитку маленьких вінничан, їхній безпеці у міському середовищі, правовому та соціальному захисту. Реалізація програми направлена й на активну участь дітей у житті міста, розвиток інфраструктури міста, комфортної для вінницької малечі. Про нову програму та результати попередньої під такою ж назвою йшлося під час засідання чергового виконкому.

У Вінниці проживає близько 70 тисяч дітей. З них у дошкільних навчальних закладах виховується майже 17 тисяч хлопчиків та дівчаток, у загальноосвітніх – більше 35 тисяч, у позашкільних – близько 8500. Одним з найважливіших завдань Вінницької міської ради є забезпечення умов повноцінного життя та розвитку наймолодших членів нашої громади – дітей та підлітків. Сьогодні на засіданні виконкому було підбито підсумки реалізації програми «Вінниця – місто дружнє до дітей», яка закінчується у цьому році, та прийнято документ на 2015-2020 роки.

Традиційно, у 2014 році значна увага була приділена доступу до якісної шкільної та дошкільної освіти всіх без винятку дітей. Так, у листопаді в школі-гімназії №6 встановлено ліфт, яким користуватимуться діти з вадами опорно-рухового апарату. Також у цьому році у Вінниці створено Інклюзивний ресурсний центр на базі міського методичного кабінету департаменту освіти. Його метою є створення умов рівного доступу до якісної освіти та інших послуг дітей з особливими потребами.

Один з розділів Програми на 2014 рік присвячений розвитку творчих здібностей дітей та організації їхнього дозвілля. Так, цьогоріч було проведено більше 90 конкурсів, виставок, акцій, фестивалів, спортивних змагань, флеш-мобів, турнірів тощо. Крім того, комітетом по фізичній культурі і спорту провів майже 80 відкритих чемпіонатів міста та турнірів серед дітей шкільного віку. Серед пріоритетних напрямів є популяризація здорового способу життя серед вінничан. У цьому році збудовано спортивний комплекс на школи №18, багатофункціональний спортивний майданчик на території гімназії №23. А також – облаштовані «галявина казок» та ігровий дитячий майданчик у ЦПКіВ ім. М. Горького.

Щоб продовжити реалізацію заходів спрямованих на створення у Вінниці всіх умов для життя та розвитку дітей у місті, на засіданні виконкому було затверджено нову програму на наступні п’ять років. «Реалізація Програми «Вінниця – місто, дружнє до дітей» на період 2015-2020 роки покликана забезпечити правовий та соціальний захист дітей, їхню активну участь у житті міста та врахування їх думок і поглядів при прийнятті рішень. А також – пріоритетний розгляд всіх питань в органах місцевої влади в інтересах дітей та підвищення поінформованості серед дорослих і дітей відносно питань, пов\'язаних із правами дітей. Основні завдання Програми сформовані відповідно до основних орієнтирів Стратегії розвитку «Вінниця - 2020», – каже директор департаменту освіти міської ради Володимир Буняк.

Програма має шість розділів. Один з них присвячений розвитку інфраструктури міста, яка має бути комфортною для дітей та родин. Тут йдеться про створення нових, та утримання в належному стані існуючих спортивних споруд, дитячих ігрових та спортивних майданчиків з урахуванням потреб дітей з обмеженими фізичними можливостями. У розділі «Здоров’я дітей» серед головних напрямків роботи – проведення щорічних профілактичних медоглядів дітей, забезпечення якісного харчування у садочках та школах. Про започаткування нових та проведення традиційних загальноміських конкурсів, культурних та розважальних заходів, виставок, олімпіад, мистецьких проектів йдеться у розділі «Гармонійний розвиток дітей». Значна увага у програмі приділена й правовому та соціальному захисту дітей, впровадженню інклюзивної освіти, безпеці дітей у міському середовищі тощо.



Переглядів: 4066
Поширень: 0