Минулого тижня виконком міськради схвалив комплексну програму «Основні напрямки соціальної політики у м. Вінниці». Вона розрахована на 2015-2020 роки. Програма передбачає додаткові пільги для родин загиблих військовослужбовців у зоні АТО, в тому числі в оплаті житлово-комунальних послуг, безкоштовне харчування їхніх дітей в садочках та школах, забезпечення шкільною та спортивною формами. Також значна увага приділена розвитку волонтерського руху у місті та активній участі в житті Вінниці людей похилого віку.

Однією з цілей Стратегії розвитку «Вінниця-2020» є модернізація системи соціального захисту. Фахівці, проаналізувавши нинішні міські програми у цій сфері, дійшли висновку, що необхідно створити комплексний документ «Основні напрямки соціальної політики у м. Вінниці на 2015-2020 роки».

«Програма має на меті забезпечити додаткові до вже встановлених законодавством гарантій соціального захисту окремих категорій вінничан. А також – впорядкувати існуючу систему надання муніципальних допомог, пільг та компенсацій. Значна увага у документі спрямована й на створення умов для активної участі у житті міста літніх людей, надання соціальних послуг вінничанам похилого віку, сім’ям та людям, які перебувають у складних життєвих обставинах», – каже директор департаменту соціальної політики міської ради Лариса Попова.

Заходи Програми систематизовано у чотири групи. Перша – надання муніципальних пільг, допомог та компенсацій мешканцям міста. Крім заходів, що діють нині, вона доповнена новими. А саме, сім’ї загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, матимуть додаткові до встановлених законодавством пільги в оплаті за житлово-комунальні послуги, їхні діти безкоштовно харчуватимуться у садочках Вінниці. Також програма передбачає безоплатне одноразове харчування та забезпечення безкоштовною шкільною і спортивною формами учнів шкіл, один з батьків яких загинув в АТО, захищаючи Україну.

Другий розділ заходів присвячений підвищенню рівня та якості життя багатодітних сімей міста. Третя і четверта групи є новими і розроблені згідно Стратегії розвитку «Вінниця-2020» (Ціль 5. «Місто соціальної згуртованості»). Отож, третій розділ присвячений наданню соціальних послуг людям похилого віку та повнолітнім громадянам з інвалідністю. «Увага і турбота до літніх людей, пенсіонерів, ветеранів, інвалідів повинні бути особливими. Окрім забезпечення їхніх першочергових потреб, соціальна політика міста повинна орієнтуватися на сприяння розвитку та підтримки фізичних, інтелектуальних, психологічних і соціальних здібностей літніх людей. Їхній зайнятості та згуртованості, розширенню кругозору, що дозволить урізноманітнити життя на пенсії», – зазначає Лариса Попова.

Саме тому в рамках реалізації Стратегії розвитку «Вінниця – 2020» у місті впроваджуються заходи з розвитку нових форм соціального захисту. Наприклад, завдяки діяльності «Університету третього віку» при Територіальному центрі соціального обслуговування, у якому є факультети здорового способу життя, вивчення англійської мови, краєзнавства, правознавства, комп’ютерної грамотності тощо.

У четвертому розділі Програми йдеться про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують допомоги. Також тут йдеться про розвиток волонтерського руху. «Волонтерство є важливим ресурсом соціальної роботи, особливо в кризовий період, що обумовлений погіршенням матеріального й психологічного становища громадян, особливо соціально незахищених верств населення. Одним із напрямків соціальної допомоги є участь у здійснені цілого ряду соціальних послуг для тих, хто її потребує. Це і різнобічна допомога дітям з особливими потребами, за допомогою ігор та тренінгів, і сприяння професійній самореалізації молоді. Також сьогодні надзвичайно актуальною стає допомога вимушеним переселенцям, людям похилого віку, які опинилися в складних життєвих обставинах», – вважає Лариса Попова.

Загалом, комплексна соціальна програма дасть змогу знизити соціальну напруженість в місті та посилити адресність у наданні допомоги. Її реалізація допоможе створити умови для активної участі в житті міста вінничан похилого віку.



Переглядів: 4357
Поширень: 0