Очільники облдержадміністрації та облради Анатолій Олійник та Сергій Свитко взаємно вибачились перед вінничанами кожен за свою частку вини у подіях, що відбулись у Вінниці 6 грудня, потисли один одному руки, а сесію обласної ради, яка попередньо планувалась на п’ятницю, 12 грудня, відтерміновано до наступного тижня. Такі результати засідння Президії облради.

Втім, спочатку його учасники все ж, як мовиться, випустили пару, обговоривши причини і наслідки суботніх сутичок у Вінниці. Перше, що викликало дискусію між Анатолієм Олійником і Сергієм Свитком, – заява останнього про формування нової більшості в обласній раді.

– Для мене принципово, як для голови ОДА, які фундаментальні позиції створення цієї більшості. Якщо це підтримка курсу керівництва держави по стабілізації ситуації в країні, – це одне, воно має бути зафіксоване. Але, якщо це робиться для того, щоб Сергій Михайлович залишився на посаді – це, на мій погляд, зовсім інше. Потрібно документально зафіксувати, що ми всі будемо достримуватись діючого законодавства під час проведення сесії. Я хотів би, щоб були зафіксовані й інші фундаментальні позиції, через які переступати нікому не дозволено. І якщо я являюся каменем спотикання для роботи представницького органу влади, то першим питанням, якщо потрібно, ставте питання про довіру голові Вінницької ОДА, – запропонував Анатолій Олійник.

Олійник та Свитко взаємно вибачилися на Президії обласної ради, а депутати заявили про консолідацію

Свитко у відповідь пояснив свої твердження:

– Дійсно, я висловив таку позицію, що необхідно формувати більшість у всіх радах обласних і у Вінницькій, зокрема, відповідно до тієї конфігурації, яка існує у Верховній Раді, – зазначив голова облради Сергій Свитко. – Я вважаю, що це правильно. Тому я закликаю всіх представників фракцій, які представляють ті сили, що перемогли в Революції Гідності, сформувати більшість, залучивши до цієї більшості тих депутатів від Партії регіонів, які готові конструктивно працювати.

Власне, те, що саме слово «регіонал» стало ледь не лайкою, обурює колишніх членів Партії регіонів. Мовляв, жодних злочинів вони не вчиняли і ніхто не має права їх ображати.

– Я за те, щоб був конструктив, і я хотів би, щоб той депутат, який сказав про нас, що ми лайно, вибачився, ми не лайно, ми – люди. Ми засудили всі дії тієї влади, яка зробила з нашою країною, на жаль, дуже погано. І ми разом з народом, – виступив член групи «Об’єднаймо Вінниччину» Микола Форманюк.

Стосовно ж нової більшості, то її створення вже ініціювали деякі фракції і групи, серед яких «Єдність Вінниччини», – каже її голова Віктор Вікалюк.

– Ми готові приймати всіх, але тільки за умови, щоб з вашого боку, Сергію Михайловичу, з боку ваших політичних супутників не ставилися питання, що ми – «сепаратисти», «опортуністи» і так далі, – звернувся Віктор Вікалюк до Сергія Свитка.

Першим, хто запропонував провести сесію пізніше, аби дещо вгамувались політичні пристрасті, став депутат Василь Жердецький. Власну думку він має і стосовно формування коаліції обласного рівня.

– Я вважаю, що сьогодні не на часі створення ніякої більшості. Ми депутати – ми повинні працювати на громаду і приймати рішення, а створиться ця більшість – нехай створюється, але ініціювати її не потрібно.

Зрештою, було домовлено, що робоча група з числа представнків усіх фракцій і депутатських груп поміркує над тим, як депутатам вжитися в одній залі після усього, що сталося. А сесію попередньо вирішили провести у середу, 17 грудня. На ній планується розглянути зміни до обласного бюджету, позбавити повноважень колег, обраних до парламенту та переукласти контракти з тими керівниками комунальних закладів, стосовно яких немає особливих суперечок.

Результатом успішного засідання Президії стало звернення депутатів облради до громадян.

Наводимо текст звернення повністю:

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Вінницької обласної Ради 6 скликання

Ми, депутати Вінницької обласної Ради, усвідомлюючи свою відповідальність перед викликами часу та територіальною громадою, враховуючи вимоги вінничан, заявляємо про консолідацію всього депутатського корпусу для забезпечення стабільності в регіоні і в державі.

Вважаємо своїм обов’язком забезпечення сталого соціально-економічного розвитку Вінниччини, захист інтересів територіальної громади та стабілізацію суспільно-політичної ситуації в області шляхом об’єднання зусиль обласної Ради, обласної державної адміністрації, громадських організацій та політичних партій.

Закликаємо всі здорові сили суспільства в цей непростий для України час об’єднатися навколо громадянського порозуміння та миру.

Президія Вінницької обласної Ради

10 грудня 2014 року

 



Переглядів: 4733
Поширень: 0