Призначений органами місцевого самоврядування управитель багатоквартирного будинку не вирішуватиме питань капітального ремонту, реконструкції чи впровадження енергозберігаючих заходів. Цим мають опікуватися самі співвласники, а держава має їх до цього стимулювати. Про це сказав директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону України Сергій Кушнір під час конференції «Кращі практики щодо енергозбереження у житлово-комунальному господарстві: роль ОСББ у досягненні енергоефективності житлового сектору»

Презентуючи проект Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який вже знаходиться на розгляді у Верховній Раді, Сергій Кушнір нагадав, що після прийняття і вступу цього законопроекту у дію, передбачається перехідний період на 1 рік, протягом якого співвласники багатоквартирного будинку мають визначитися, яку форму управління своїм будинком вони обирають: створюють ОСББ чи наймають управителя. Якщо ж за цей час мешканці не визначаться, тоді управителя їм назначатиме орган місцевого самоврядування.

Мешканців багатоквартирних будинків будуть стимулювати до впровадження енергоефективних заходів

«Такий управитель зможе надавати лише мінімально необхідні послуги для поточного обслуговування будинку і забезпечення його належної експлуатації. Він не вирішуватиме глобальних питань управління будинком, як то проведення капітального ремонту, реконструкції чи запровадження енергоефективних заходів. Ця ініціатива має йти безпосередньо від співвласників і лише з їхнього погодження», - сказав Сергій Кушнір.

Також, за його словами, законопроектом передбачено встановлення граничного розміру державних відшкодувань за системою пільг і субсидій на сплату за житлово-комунальні послуги.

«Це дасть нам можливість більш ефективно працювати з Мінсоцполітики в плані державної підтримки малозабезпечених громадян. Ми розуміємо, якщо тарифи в країні підніматимуться до економічно обґрунтованого рівня, значна частина наших громадян підпадає під соціальний захист. Але існуюча система соціального захисту абсолютно не заохочує мешканців до енергозбереження у своєму будинку. Тому вона має бути переглянута в бік стимулювання мешканців, які отримують державну підтримку, до збереження та економії ресурсів і, відповідно, до підвищення енергоефективності будинків», - вважає Сергій Кушнір.

В цілому, на його думку, реалізація законопроекту дасть можливість докорінно змінити підхід до утримання будинків і покласти початок активному впровадженню енергоефективних, енергозберігаючих заходів в багатоквартирних будинках.



Переглядів: 4238
Поширень: 0