Завдяки економічній децентралізації місцеві бюджети отримали загалом з урахуванням трансфертів до 40 мільярдів гривень, і виключно від роботи місцевої влади залежить ефективність адміністрування і використання отриманих податків, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій у вівторок, 13 січня.

Бюджетна децентралізація передбачає можливість для регіонів самостійно встановлювати ставки податків і збирати податки. Водночас, зазначив він, децентралізація «передбачає відповідальність за те, щоб звітуватися громадянам України, куди пішли гроші, які люди заплатили до відповідних бюджетів».

Яценюк нагадав головам ОДА, керівникам підрозділів центральних органів виконавчої влади на місцях та представникам контролюючих установ, що Урядом на два роки введена заборона на проведення перевірок для суб\'єктів малого і середнього бізнесу: «Категорично попереджую відповідні контролюючі органи про відповідальність за порушення заборони. Немає чого ходити до людей, які самостійно годують свої сім\'ї, та ще й дають роботу іншим».

Окрім того, за його словами, всі суб\'єкти підприємницької діяльності в Україні на півроку звільнені від перевірок, крім тих, які здійснюються Державною фіскальною службою і Державною фінансовою інспекцією.

Для підтримки малого і середнього підприємництва Уряд вдвічі зменшив ставку податку для суб\'єктів малого і середнього бізнесу. Арсеній Яценюк наголосив, що, зокрема, не оподатковуються податком на нерухомість малі архітектурні форми, ринки: «Прошу всіх слідкувати за виконанням закону», - звернувся він до керівників облдержадміністрацій.

Арсеній Яценюк також зазначив, що до місцевих бюджетів будуть нараховуватися податок на нерухомість та збір із продажу підакцизних товарів, і місцева влада отримала можливість встановлювати ставки за цими податками.

Він нагадав, що за законом не оподатковуються квартири площею до 60 квадратних метрів та приватні будинки до 120 квадратних метрів: «Місцева влада не має права встановлювати таке оподаткування».

Уряд встановив граничну межу ставки податку на нерухомість - не вище ніж 24 гривні за метр квадратний на рік: «А скільки ви будете ставити – це ваша відповідальність і ваша можливість зібрати кошти, так, як це передбачено законом, і показати громаді, що конкретний заплачений податок витрачений на реконструкцію школи, добудову лікарні чи ремонт вулиці. Тільки таким чином можна переконати людей, що в країні дійсно пройшла бюджетна децентралізація і дійсно є сенс заплатити податок і вимагати від влади відповідальності і звіту за відповідний податок», - звернувся Арсеній Яценюк до керівників ОДА.



Переглядів: 3548
Поширень: 0