Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі під час робочої поїздки до Вінницької області зустрівся з медичним активом області, науково-педагогічною спільнотою краю, студентами та представниками громадськості. Зустріч проходила на базі Вінницького Національного медичного університету ім. М. І. Пирогова.

Під час зустрічі Олександр Квіташвілі розповів медикам Вінниччини про новації Уряду на шляху до системних реформ. Зокрема, перші кроки в медичній реформі Міністр вбачає у підвищенні ефективності використання бюджетних коштів, передачі державних закупівель міжнародним організаціям, скасуванні непотрібних ліцензій та форм звітності, спрощенні дозвільної системи тощо.

«Створення нової моделі управління та фінансування галузі допоможуть відкрити українську медицину – зробити її привабливою для інвесторів та пацієнтів, конкурентоспроможною та працездатною всередині. Від цього виграють всі: пацієнти отримають якісну медичну послугу, лікарі – достойну оплату праці, держава – здорову націю. Лише необхідно перейти від свідомості ліжко-місць до якісної достойно оплачуваної медичної послуги», - констатував Олександр Квіташвілі.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі розповів медикам Вінниччини про новації Уряду

За його словами, для досягнення цієї мети вже сьогодні проводяться аудити лікувальних закладів, розглядаються різні моделі прорахунків вартості медичних послуг, переглядається національне законодавство тощо.

Під час зустрічі на запитання щодо затримок із фінансуванням регіональних закладів охорони здоров’я заступник Міністра охорони здоров’я України Альона Терещенко поінформувала медичну спільноту Вінниччини, що дійсно на початку цього року процес передачі коштів із Державного казначейства України до регіонів гальмувався у зв’язку із відсутністю відповідного механізму. Але, за ініціативи МОЗ України, 23 січня 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», яка дозволила негайно спрямувати кошти для фінансування медичних закладів.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі розповів медикам Вінниччини про новації Уряду

Олександр Квіташвілі зазначив, що новації Уряду в бюджетуванні країни передбачають перерозподіл функцій між державним і місцевими бюджетами. Саме медична субвенція є елементом нової моделі фінансування і міжбюджетних відносин та спрямовується до місцевих бюджетів із метою фінансування медичних закладів, зокрема, на виплату заробітних плат лікарів, харчування пацієнтів, нагальних потреб в оперативному управлінні медичних закладів. Тому медичним управлінцям та економістам варто уважно вивчити нові фінансові механізми та ефективно застосовувати їх на практиці.

«А для цього необхідно спілкуватися один з одним не паперами чи запитами, варто застосовувати миттєві комунікації для вирішення нагальних питань галузі, особливо фінансових, які стосуються кожного – і медичного персоналу, і пацієнтів», - зазначив Міністр.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі розповів медикам Вінниччини про новації Уряду

Як йшлося під час зустрічі, загалом з урахуванням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин цьогоріч на функціонування закладів охорони здоров\'я Вінницької області передбачено медичну субвенцію в обсязі 1 млрд 708,5 млн грн., що на 71,2 млн грн. більше (4,2%) від обсягу 2014 року. Також, у Державному бюджеті-2015 для Вінниччини передбачено субвенцію з державного бюджету на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги у сумі 5 млн 560,7 тис. грн. та на придбання витратних матеріалів для інгаляційної анестезії в обсязі 712,8 тис. грн.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі розповів медикам Вінниччини про новації Уряду

Під час зустрічі з медиками Вінниччини Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі також обговорив нагальні проблеми обласної медицини, зокрема, передачі залізничних лікарень на місцевий рівень, медичної освіти, сільської медицини, працевлаштування молодих спеціалістів тощо.



Переглядів: 8640
Поширень: 0