Президент Петро Порошенко закликав світову спільноту до активнішої підтримки України у захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету.

"Ми маємо право на захист нашої території і нашого народу за підтримки всього світу", - наголосив Глава держави під час виступу на 51-й Мюнхенській конференції з безпеки.

"Двадцять років тому ми дали 1420 ядерних ракет в обмін на гарантію. А сьогодні, вважаю, ми маємо право отримати нелетальну зброю для захисту нашої країни в рамках Будапештського меморандуму", - також підкреслив він.

"Я знаю, що багато експертів сперечалися щодо надання такої підтримки вважаючи, що військова допомога спровокує агресію. Але ми бачимо, що навпаки - нестача захисту сприяє ескалації ситуації", - також зауважив Петро Порошенко висловивши тверде переконання, що саме посилення обороноздатності може сприяти успіху у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

"Чим сильніший наш захист, тим ми переконливіші в нашій дипломатії", - сказав він.

Президент акцентував на тому, що Україна є надійним партнером, який завжди дотримувався всіх домовленостей, спрямованих на досягнення миру. "Ми ніколи не порушували Мінський меморандум і не робимо ніяких кроків, які б могли його порушити", - констатував П.Порошенко.

Глава держави в черговий раз нагадав, що ситуація на Донбасі - це питання не лише безпеки України, а й Європи та світу. У цьому контексті він закликав представників світової спільноти до напрацювання та ухвалення нових безкових гарантій. "Агресія не може існувати у Європі. Нам потрібна нова Хартія, в якій європейські країни підтвердять свої зобов\'язання і матимуть механізм заборони і захисту від насильства, необхідний механізм збільшення відповідальності за вживання тактики війни ", - підкреслив він.

Президент також продемонстрував учасникам конференції чергові докази присутності російських військових та території України та їх участі у збройному конфлікті на Донбасі.

Петро Порошенко тримає у руках російські паспорта

"Сьогодні я взяв з собою паспорти та військові квитки російських солдат, російських офіцерів, які приїхали до нас - це найкращий доказ агресії та присутності російських військових", - сказав Петро Порошенко зауваживши, що агресія проти України, від якої страждає мирне населення, триває вже вісім місяців.

"У багатьох конференціях ми хочемо продемонструвати всьому світу російських солдат та офіцерів і те, як вони "загубилися" забагато кілометрів від кордонів зі зброєю та танками, які вбивають десятки, сотні, тисячі наших співвітчизників", - сказав Глава держави і додав, - "Ця агресія відкриває скриню Пандори для міжнародної безпеки і вже зрозуміло, що не можна відкладати рішення. Цей конфлікт треба вирішувати, а не заморожувати".



Переглядів: 3286
Поширень: 0