11 лютого Рада підприємців при міському голові обговорила та схвалила з уточненнями новий порядок використання об’єктів благоустрою для здійснення торгівельної діяльності з пересувних об’єктів сезонної торгівлі, ринків некапітальної забудови та проведення ярмарків у Вінниці. Далі цей проект рішення буде винесено на затвердження виконкомом міської ради.

Підсумком обговорення нового регуляторного положення щодо розміщення на території міста пересувних об’єктів сезонної торгівлі, ринків некапітальної забудови та проведення ярмарків, стало винесення цього проекту рішення на розгляд представників вінницького бізнесу. У попередні роки у Вінниці діяв подібний нормативний акт, однак з часом виникла необхідність його оптимізації. Тому попереднє рішення було скасовано, і в грудні минулого року було розроблено новий порядок. 19 грудня проект рішення був оприлюднений на сайті міської ради для збору пропозицій від вінничан. Там же можна більше детально ознайомитися з новим документом. ​

«Даний проект регулює порядок використання об\'єктів благоустрою міста в процесі здійснення суб\'єктами господарювання окремих видів торгівельної діяльності, більшість з яких має сезонний характер та проводиться в теплу пору року, і ми сподіваємося, що найближчим часом за результатами обговорення даного проекту рішення зможемо його відкоригувати та винести на розгляд виконкому, щоб систематизувати дану діяльність на території міста, - розповів в. о. директора департаменту адміністративних послуг Євген Іщук. - Даний порядок не стосується об’єктів торговельної діяльності, які розміщуються в стаціонарних об’єктах або в тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності, і для яких передбачено в обов’язковому порядку отримання відповідних документів, приміром, того ж самого паспорта прив’язки. Ми намагалися якомога більше спростити порядок та привести його до декларативного принципу. Крім того, хочу зазначити, що порядок не передбачає отримання будь-яких дозвільних документів в сфері господарської діяльності, не впливає на право підприємця здійснювати торговельну діяльність загалом, а лише регулює питання використання об’єктів благоустрою загального користування для здійснення тих чи інших видів підприємницької діяльності».

Євген Іщук нагадав, що подібні регуляторні акти завжди попередньо обговорюються Радою підприємців, щоб дізнатись точку зору представників бізнесу. Адже підприємці, які працюють в даній сфері, можуть надати конструктивні зауваження, які можуть вплинути на перегляд проекту.

Під час засідання підприємці попросили уточнення, чи стосується даний порядок підприємців, які на сьогоднішній день мають оформлені документи на користування земельною ділянкою, і на яких вже розміщені відповідні об’єкти торгівлі, чи це стосується тільки тих випадків, коли такі споруди стоять на неоформлених ділянках і не закріплені за підприємцем. На що отримали відповідь, що розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, в т.ч. і торгово-посадочних комплексів, даний порядок не врегульовує, оскільки ці питання вже врегульовані наказом Мінрегіонбуду №244. В ньому зазначено, що виніс холодильного та іншого обладнання для здійснення підприємницької діяльності за межі самого МАФу можливе за умов, якщо воно не перевищує 25 % загальної площі. Тобто це питання врегульовано на законодавчому рівні. Крім того, передбачається, що господарську діяльність вестиме той суб’єкт господарювання, на якого оформлено цю тимчасову споруду. Що стосується стаціонарних об’єктів, торгових центрів і т.д., то земельна ділянка, яка передана їм у володіння або користування, може використовуватися у повному обсязі в межах, визначених рішенням про передання такої земельної ділянки або відповідного договору оренди чи сервітуту.

Також підприємці попросили надати роз’яснення, що означає «повідомлення про наміри розташування пересувного об’єкту торгівлі з реалізації морозива». «Відповідно до цього пункту мають бути надані матеріали в графічному або паперовому вигляді із зображенням зовнішнього вигляду запланованого пересувного об’єкту. Необхідно прописати точно критерії, що мається на увазі графічне зображення», - зазначив співголова Ради підприємців Леонід Марцинковський. Євген Іщук пояснив, що відповідно до попереднього положення необхідно було надати фотофіксацію об’єкту, але її можливо зробити тільки, коли він вже встановлений, тому попередньо неможливо визначити, чи не буде об’єкт погіршувати естетичний вигляд території. Тому було вирішено надавати ескізний матеріал, виготовлений в тому числі за допомогою комп’ютерної графіки. Леонід Марцинковський зауважив, що тоді необхідно надавати фото місця, де буде розташовано об’єкт, і його попередню візуалізацію. А ці уточнення прописати у Порядку для зрозумілості.

З уточненнями, які були вказані підприємцями під час засідання Ради, загалом проект було схвалено. Найближчим часом його буде винесено на розгляд виконавчого комітету міської ради.



Переглядів: 3527
Поширень: 0