14 лютого Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко перебував з одноденною робочою поїздкою у Вінницькій області.

Олексій Павленко зустрівся з Головою обласної державної адміністрації Анатолієм Олійником. Також за участю Міністра відбулась нарада з сільськогосподарськими виробниками Вінницької області з питань особливостей розвитку аграрного сектору в сучасних умовах.

Міністр відзначив, що Вінниччина має досить позитивну динаміку розвитку аграрного сектору та посідає сьогодні І місце в Україні за обсягами сільгоспвиробництва і третю позицію за рівнем їх зростання. Відтак інформував про стратегічні напрями розвитку аграрного сектору держави та заходи, що вживає Міністерство задля їх реалізації.

Анатолій Олійник та Олексій Павленко

Серед основних таких пріоритетів, за словами урядовця, є дерегуляція, підтримка малого та середнього бізнесу, земельна реформа, продовольча безпека та вихід української сільгосппродукції на європейські ринки.

«Ми маємо пройти досить непростий шлях, пов\'язаний із трансформацією нашого законодавства, щоб мати можливість відкривати європейські кордони для нашої продукції, - зауважив Міністр. – Минулого року нам вдалося це зробити по курятині та яйцях. У цьому ж році хочемо відкрити європейський ринок для молочної продукції. Знаю, що на Вінниччині є гарні приклади будівництва молочних ферм, які відповідають європейським стандартам».

14 лютого Вінниччину відвідав Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко

За словами Олексія Павленка, загальна картина в аграрній сфері України на сьогодні досить непогана. «Агробізнес – єдиний сектор, який показує серйозне зростання з року в рік. Це перша позиція в експортній складовій. І галузь, яка залишається прибутковою та дуже цікавою для інвесторів», - підкреслив урядовець.

Як зазначив Міністр агропролітики, у минулому році держава мала рекордний урожай – 63,8 млн. тонн і в поточному маркетинговому році йде на рекордні цифри по експорту –37 млн. тонн зернових. А тому стратегічною ціллю на наступні 3 роки визначено вихід на 100 млн. тонн виробництва. Допомогти у цьому, на переконання Олексія Павленка, зможе реалізація окремих галузевих програм та залучення донорської допомоги у перспективні проекти аграрного спрямування.

Також під час візиту Олексій Павленко відвідав найбільший у Східній Європі молочний комбінат та новозбудований елеватор.

ознайомився з роботою елеватора ТОВ «Вінницька аграрно-промислова група»

Зокрема, високопосадовець ознайомився з роботою елеватора ТОВ «Вінницька аграрно-промислова група», який був збудований минулого року. За словами генерального директора холдингу Володимира Барцьося, нині для сушки зерна на підприємстві використовуються дві зерносушарки загальною потужністю три тисячі тонн на добу. Загалом у компанії функціонує 4 елеватори. Потужності складського зберігання 236 тисячі тонн, діючі – 136 тисяч тонн, новозбудовані – 100 тисяч тонн. За якістю зерна і хлібопродуктів пильно наглядає сертифікована лабораторія.

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко ознайомився також з роботою ПАТ «Вінницький молочний завод «Рошен».

Олексій Павленко ознайомився також з роботою ПАТ «Вінницький молочний завод «Рошен»

Це нове підприємство високотехнологічного рівня, потужність якого становить до 600 тонн переробки молока за добу та виробляє 10 різновидів молочної продукції. Серед них: молоко сухе цільне, молоко сухе обезжирене, вершки сухі, масло солодковершкове, пастеризовані вершки, молоко згущене з додаванням цукру.

Окрім традиційних різновидів, комбінат виробляє й нові для українського ринку види молочної продукції, зокрема сухе молоко з підвищеним вмістом вільних жирів, сухе карамелізоване молоко, обезводнений молочний жир, фракціонований молочний жир.

Потужність виробничих ліній за добу дозволяє виробляти до 48 тонн сухих продуктів, до 30 тонн масла, до 18 тонн молочного жиру, до 50 тонн згущеного молока.

Директор підприємства Дмитро Рощупкін поінформував урядовця, що комбінат уже нині працює на експорт, однак, аби розширити свої ринки збуту нині завод на завершальній стадії отримання міжнародних Сертифікатів ІSO і C.M.A.S. маємо велику надію, що цьогоріч отримаємо і єврономер, котрий дозволить працювати із європейськими споживачами.

Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко високо оцінив роботу підприємств, які відвідав.

«З такими підприємствами, як я сьогодні побачив на Вінниччині, ми вже можемо виходити на європейські та азіатські ринки. Наприклад, ПАТ «Вінницький молочний завод «Рошен» вже нині проходять міжнародні сертифікації. Для таких підприємств не страшна зовнішня конкуренція взагалі. Наша мета, як держави – відкрити в цьому році ринки молочних продуктів та м’яса і це реалістичне завдання. На жаль, в цьому році дотації та субсидії на тваринництво – нульові, адже маємо військовий бюджет. Але все, що ми нині можемо зробити, це – не заважати бізнесу. А також дати можливість сільськогосподарським товаровиробникам отримувати кредитування. Тому, ми як, Уряд, будемо ініціювати перед Верховною Радою питання механізму компенсації банківських відсотків, тому що 25-30% дуже дорого. І це буде реальна допомога аграрному сектору вже нині» – наголосив Олексій Павленко.



Переглядів: 5181
Поширень: 0