Верховна Рада України на позачерговому засіданні у понеділок ухвалила зміни до Бюджетного кодексу України, які, крім іншого, спрямовані на вирішення проблем належного фінансового забезпечення делегованих повноважень органів місцевого самоврядування сіл, селищ, міст районного значення.

Зміни передбачають, що у разі здійснення видатків на делеговані повноваження з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення з районного бюджету обов’язково надаються відповідні трансферти. Такі трансферти спрямовуються не тільки на утримання закладів дошкільної освіти (садочки, школи-садочки), бібліотек, будинків культури, клубів, центрів дозвілля, а і на апарати управління сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад.

Обсяг цих трансфертів не може бути меншим, ніж відповідні видатки сіл, селищ, міст районного значення затверджені в 2014 році. Таким чином, вирішуються проблеми, пов’язані з тим, що окремі районні ради передбачили за рахунок трансфертів фінансування делегованих повноважень сільських, селищних, міських (міст районного значення) рад меншими за їх фактичні потреби.

Нагадуємо, що за ініціативи Голови Парламенту В.Б. Гройсмана було зібрано та проаналізовано проблеми малих населених пунктів, пов’язані з впровадженням нового бюджетного та податкового законодавства. Ще 15.01.2015 року за його ініціативи до Парламенту було внесено відповідні зміни до Бюджетного кодексу (законопроект 1766), які підтримали всі керівники фракцій більшості. Але під час їх розгляду було враховано у вигляді поправки законопроект 1728, і тому закріпити обов’язковість фінансування делегованих повноважень малих населених пунктів на рівні не меншому, ніж було в 2014 році, не вдалося.



Переглядів: 2977
Поширень: 0