Подібну ситуацію торік пережила і Вінниця, щоправда, з меншими втратами і без гучних політичних спецефектів. Принаймі, вінничани сміттєвої кризи не відчули, чого не скажеш про Тернопіль, де пакети з відходами валялись навіть під мерією. Це так попіарились депутати обласної ради від „Свободи”. А "бютівці" в свою чергу такі ж пакети вивалили під обладміністрацію, тримаючи напис "Головний смітник Тернополя".

Так замість невідкладної допомоги місту, в якому живуть, депутати перейнялись відставкою і перевиборами мера та міської ради. Тому з ініціативи віце-президента Асоціації міст України, вінницького міського голови Володимира Гройсмана вчора в Тернополі відбулось виїзне засідання Асоціації щодо врегулювання ситуації в місті.

Слід зазначити, що мер Тернополя Роман Заставний абсолютно впевнений у тому, що місто стало майданчиком для відпрацювання нової політтехнології.

– Ми вивчали досвід Вінниці, де були аналогічні проблеми. Там ці проблеми вирішили за 10 днів, тому що представники усіх трьох гілок влади працювали на загальний результат, – пояснив мер.
А в Тернополі, по словам Заставного, сміттєва ситуація навіть в обласній владі сприймалась з точки зору політики. Мовляв, їдьте і домовляйтесь,хоча забезпечення співпраці з іншими громадами області саме функція області.
Втім, після вчорашнього засідання Асоціації міст в Тернополі, схоже, справа пішла на поправку.
- Нам вдалось дійти до порозуміння з губернатором і головою обласної ради, - розповів Володимир Гройсман.

- Сторони підписали протокол намірів і, думаю, оперативно вирішать питання виділення земельної ділянки під полігон для тимчасового вивезення сміття, а також співфінансування будівництва сміттєпереробної станції. Політичних аспектів не обговорювали. Зрозуміло ж, що сміття саме собою нікуди не зникне, тож треба вирішувати проблему, а не шукати винуватих. Чому люди мають бути заручниками ситуації чи політичних амбіцій..

- А яка ситуація наразі у Стадниці під Вінницею?
- Все йде по плану. Я тиждень назад там був – полігон вже на 80% пересипаний, працює придбаний компактор, незабаром завершиться водогін, кошти на оздоровлення дітей в район ми передали, тривають роботи по освітленню й асфальтуванню вулиць... Працюємо.

- Ви теж думаєте, що проблема вивезення сміття з міст може використовуватись політтехнологами?
- Скажу інакше. По всій Україні проблеми із звалищами, які працюють вже по 20-30 років. Цю проблему має вирішувати держава, в місцевих бюджетах таких ресурсів просто немає. Обладнання, виділення ділянок обов\'язково за межами населених пунктів – це має бути комплексна робота на усіх рівнях. Якщо такі проблеми прориває зненацька, звичайно, ми реагуватимемо на рівні Асоціації міст, щоб допомагати територіальним громадам вирішувати їх.


Переглядів: 3346
Поширень: 0