Ухвалені Верховною Радою зміни до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» не передбачає ніякого особливого статусу для цих районів і ніяких органів, що не передбачені Конституцією, нагадує спікер Володимир Гройсман.

Ухвалене рішення визначає, що умовою для введення в дію закону про особливості здійснення місцевого самоврядування є проведення на цих територіях вільних демократичних місцевих виборів у повній відповідності до Конституції України та міжнародних стандартів, написав він у Фейсбуці.

За словами Гройсмана, це рішення таке важливе, перш за все, через те, що Україна зазнала неприхованої воєнної агресії Росії, і відновлення нормального життя на тимчасово окупованих територіях може відбутись тільки після припинення цієї агресії.

«Сьогодні ми це чітко заявили… Усі ті, хто сумнівається в необхідності такого рішення, мають розуміти, що ми визначаємо такі території не для того, щоб створити новий державний кордон. Державний кордон у нас є, і ми будемо за нього боротися. І ми переможемо разом з усім цивілізованим світом. Ми визначаємо території, які ми маємо реінтегрувати до нормального життя і вирвати з лап агресора мирне населення України. Тому особисто я пишаюся тим, що більшість парламенту проголосувала за цей закон», – додав він.

 

 

 

Раніше у вівторок, 17 березня, Верховна Рада внесла зміни до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», за якими цей порядок має реалізуватися виключно органами місцевого самоврядування, що будуть обрані на позачергових демократичних виборах, призначених і проведених відповідно до українського законодавства після виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків та найманців із території України та в умовах недопущення незаконного втручання у виборчий процес, у тому числі з боку незаконних збройних формувань. Вибори мають відбутися за умови участі у спостереженні за ними міжнародних безсторонніх спостерігачів.

Крім того, парламент визнав тимчасово окупованими територіями «окремі райони, міста, села і поселення Донецької та Луганської областей, де відповідно до закону про особливий порядок місцевого самоврядування запроваджується особливий порядок здійснення місцевого самоврядування, до моменту виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої техніки, а також найманців, відновлення повного контролю України за державним кордоном».

Також Верховна Рада визначила, що ці окремі райони розташовані між кордоном із Росією та лінією розмежування, яка зафіксована у додатку до мінських угод, підписаному 19 вересня 2014 року.



Переглядів: 3050
Поширень: 0