У міській раді буде створена комісія, яка займеться комуністичною та радянською символікою на території обласного центру. Вчора Верховна Рада України ухвалила Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», яким, зокрема, забороняється використання державних символів СРСР та радянських республік. Комісію створять за дорученням в. о. міського голови Сергія Моргунова. Найпершим її завданням буде проведення моніторингу по усіх знаках та символах, які містять таку символіку у Вінниці.

Сьогодні під час об’їзду території міста в. о. міського голови Сергій Моргунов, відповідаючи на запитання журналістів щодо ухваленого вчора Закону, розповів, що за його дорученням у міській раді буде створена спеціальна комісія, яка займеться безпосередньо цим питанням. «Я, як історик, однозначно підтримую цей Закон, тому що комуністична ідеологія не давала Україні рухатись в демократичному європейському напрямку. Зрозуміло, що він має бути підписаним та увійти в дію. Але я вже сьогодні дам доручення службам, щоб була утворена відповідна комісія для того, щоб ми промоніторили ситуацію щодо вулиць, комуністичної символіки та іншого. І визначили подальші кроки», - зазначив Сергій Моргунов.

При цьому він додає, що комісія повинна буде дуже виважено підійти до цих питань, щоб не було, як це часто буває, «перегибів», бо є питання радянської та комуністичної ідеології, а є історична пам\'ять: «Умовно кажучи, беремо Меморіал Слави: що ми будемо з цим робити? Це не є ідеологія, це є наша історія. На мою думку, це буде вандалізмом, якщо ми будемо робити там якісь зміни. Тим більше, що сьогодні навпаки на цій території достатньо гарно поєднується минуле і сьогодення – пам’ять про тих, хто загинув у Другій світовій війні, і пам’ять про Небесну Сотню та загиблих героїв АТО».

Сергій Моргунов наголошує, що ця робота буде проводитись у відведені законодавством терміни і чітко відповідати вимогам прийнятого Закону. В тому числі і щодо питання перейменування вулиць, яке є непростим, оскільки стосується безпосередньо громади, зокрема, тих людей, які на них мешкають. Крім того, серед назв вулиць є прізвища людей, які для Вінниці зробили дуже багато, проживши життя в радянський період. Тому знову ж таки потрібно дуже виважено підходити до цього питання і обов’язково радитись з громадою. «Ми не відходимо від нашого принципу – перейменування вулиці повинно бути із спілкуванням з людьми, які там живуть, і треба це пояснювати. Тому що одне діло – відмовитись від однієї назви, а друге - присвоїти. Тут без спілкування з громадою неможна, бо цей процес буде набувати конфліктного значення, тому ми тут повинні враховувати все», - говорить в. о. міського голови.



Переглядів: 3262
Поширень: 0