Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман презентував проект «Електронний Парламент».

«Переконаний, що саме впровадження електронних технологій в процес законотворення і роботу українського Парламенту зробить його роботу відкритою, зрозумілою, доступною громадянам України», - сказав він під час презентації відновленого Європейського Інформаційно-Дослідницького Центру при Верховній Раді України у середу.

Керівник Парламенту зазначив, що перед Верховною Радою стоять завдання щодо запровадження сучасного електронного врядування, що дозволить «автоматизувати процеси, підвищити якість, стати більш прозорими і доступними для людей». «І у цьому плані технології є надзвичайно важливими, щоб донести все те, чим ми займаємося, як працюємо, і яка мета стоїть перед нами», - зазначив В.Гройсман.

У цьому контексті Голова Верховної Ради України повідомив, що підписав Розпорядження щодо впровадження відповідних заходів для реалізації програми «Електронний парламент».

 

Одним з першочергових завдань, які потребують реалізації, керівник Парламенту назвав розгляд законодавчих актів у другому читанні у електронному вигляді. «Тільки цей невеликий крок дозволить зекономити 40 тон паперу - півтори тисячі дерев на рік. І найголовніше - те, що ми будемо робити в електронному вигляді, дасть зовсім іншу якість роботи парламентаріїв», - наголосив він, додавши, що таким чином будуть зекономлені значні фінансові ресурси.

В.Гройсман також назвав дуже важливим контроль громадськості за роботою Парламенту. У цьому контексті він повідомив про започаткування кампанії «Стоп прогульник!» у Верховній Раді України. «Ми відкрили дані щодо відвідування, голосування», - сказав керівник Парламенту.

Ще одним важливим проектом В.Гройсман назвав створення електронного протоколу, який буде містити стенограми, протоколи засідань комітетів, аудіо- та відео контент. «Це доступність до роботи Верховної Ради і контроль, форма якісної взаємодії з експертами і представниками громадськості», - зазначив він.

Нині, сказав керівник Парламенту, у стадії розробки і тестування перебуває проект нового уніфікованого веб-сайту парламентських комітетів, на якому розміщуватимуться, зокрема, дані щодо відвідування, стенограми і протоколи.

Володимир Гройсман презентував проект «Електронний Парламент»

«Ми вперше запроваджуємо розробку порталу «Народна законотворчість», - сказав В.Гройсман, повідомивши, що у цій рубриці планується акумулювати пропозиції громадян до законопроектів. За його словами, цей проект планується актуалізувати вже цієї осені.

Портал «Відкриті дані», повідомив Голова Верховної Ради, заплановано запровадити влітку поточного року.

Також розробляється концепція електронного робочого місця народного депутата, із доступом до баз даних, можливістю здійснювати законотворчу діяльність та спілкуватися з виборцями, і розділ для розміщення онлайн-звернень громадян та петицій, який планується відкрити восени ц.р.

На завершення В.Гройсман подякував високим гостям за увагу і висловив сподівання на плідну і взаємовигідну співпрацю задля успішної реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За його словами, Європейський Інформаційно-Дослідницький Центр при Верховній Раді України дозволить оперативно ознайомлюватися з більш ніж 30 базами даних законодавства Європейського Союзу, що сприятиме якнайшвидшій адаптації вітчизняного законодавства до європейських стандартів.



Переглядів: 3959
Поширень: 0