24 червня відбулася чергова 38 сесія обласної Ради 6 скликання, участь в якій взяв голова обласної держаної адміністрації Валерій Коровій.

Однією з основних позицій, винесених на розгляд депутатів самоврядного органу Вінниччини, було затвердження Перспективного плану формування територій громад Вінницької області.

Проект зазначеного плану депутатському корпусу презентував перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

«Запропонований на розгляд проект – а це 106 перспективних територіальних громад – базується на методиці Кабінету Міністрів та економічних розрахунках щодо спроможності територіальних громад. Це навіть не перший, а лише нульовий крок, тому що законодавча база передбачає 20 послідовних кроків у процедурі добровільного об’єднання громад: починаючи від ініціювання, обговорення громадськістю, депутатським корпусом, інформування у ЗМІ. І для того, щоб цю процедуру можна було розпочати, необхідно затвердити Перспективний план, - зазначив Андрій Гижко. - Ми зверталися до Кабінету Міністрів України, і цей план, в разі потреби, можна буде змінювати, як будь-яке рішення обласної Ради. Тобто навіть якщо після сьогоднішньої сесії під час обговорень у громадах будуть висловлені ще якісь доповнення, ми зможемо вже на наступній сесії внести відповідні правки і корективи».

перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко

Перший заступник голови ОДА інформував також про економічні стимули, які отримає об’єднана громада: податок на землю та 60 % ПДФО, що залишатимуться на території громади. Відтак вкотре наголосив: процес об’єднання відбуватиметься на добровільній основі, а широке громадське обговорення, відповідно до законодавства, розпочнеться лише після схвалення Перспективного плану.

«Ще раз офіційно запевняю: ніхто нікого на сьогодні не об’єднав. Це лише план. Після його затвердження ми приїжджаємо до вас у громади, де створюються робочі групи і відбувається обговорення. І в разі незгоди депутатського корпусу місцевих рад, жителів громад будуть внесені відповідні зміни до Перспективного плану. Якщо ж якась громада побажає залишитися самостійною, вона залишиться самостійною територіальною громадою», - підкреслив Андрій Гижко.

У процесі жвавого обговорення зазначеного питання, депутати обласної Ради запропонували кілька доповнень до відповідного проекту рішення. Зокрема: ввести до складу робочої групи з питань підготовки Перспективного плану формування територій громад області представників Асоціації органів місцевого самоврядування, громадських організації та обласної Ради і вважати цю робочу групу постійно діючою; провести у кожній об’єднаній територіальній громаді, визначеній Перспективним планом, громадське обговорення процедури, перспектив та переваг процесу добровільного об’єднання, а також направити до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України звернення депутатів обласної Ради щодо внесення змін до існуючих редакцій Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Методики формування спроможних територіальних громад. Відтак більшістю голосів самоврядці Вінниччини затвердили Перспективний план з озвученими доповненнями.

***

Експерти проекту Despro підготували чудове роз\'яснення "Чого чекати від об\'єднання громад".

Повна версія є на сайті реформи "Децентралізація влади"

і на сайті проекту: переглянути



Переглядів: 4173
Поширень: 0