​Депута​​​ти Вінницької міської ради схвалили зміни до муніципальної Програми розвитку ОСББ, за якими об’єднання співвласників багатоповерхових будинків відтепер мають можливість отримувати фінансову підтримку з державного, міського та обласного бюджетів при проведенні утеплення фасадів та ряду інших заходів, спрямованих на зменшення споживання енергоресурсів.

На початку сьогоднішньої сесії міської ради в. о. міського голови Сергій Моргунов привітав колег із здобуттям Вінницею Європейської енергетичної відзнаки. Це нагорода, якою місто було сертифіковано за створення якісної системи управління процесами з енергозбереження і початок реалізації комплексу заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності​. Вінниця стала першим містом на пострадянському просторі, яке отримало таку відзнаку. «Минулого тижня у Вінниці був тиждень сталої енергетики, і саме під час цих заходів місту було вручено Європейську енергетичну відзнаку. Це достатньо серйозна нагорода для нас і великі зобов’язання. На сьогодні ми маємо План сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року. Вже проведено ряд достатньо потужних заходів по всьому місту по питаннях енергозбереження і енергоефективності, в тому числі і швейцарський проект з нашими партнерами, реорганізація системи громадських перевезень, заощадження електроенергії під час вуличного освітлення і багато інших, які нам дозволять до 2020 року, а ми взяли на себе такі зобов’язання, зменшити енергоспоживання до 20 % і більші ніж на 20 % викидів СО2. У нас є дуже багато роботи на майбутнє, тому що цей сертифікат ми маємо підтверджувати кожні чотири роки», - зазначив Сергій Моргунов.

ОСББ отримали можливість отримувати фінансову підтримку з державного, міського та обласного бюджетів на енергозберігаючі заходи

Продовженням подальшої реалізації комплексу заходів у місті з енергозбереження стало прийняття на сьогоднішній сесії депутатами змін до Програми розвитку та підтримки ОСББ. Вони стосується запровадження механізму утеплення будинків та інших заходів, які дозволять ОСББ зменшити використання енергоресурсів, - де ОСББ у разі залучення кредитних ресурсів уповноважених банківських установ зможуть завдяки підтримці з державного та міського бюджетів покрити частину витрат на матеріали та виконані роботи, а з обласного бюджету – часткову компенсацію відсоткової ставки за кредитом.

ОСББ отримали можливість отримувати фінансову підтримку з державного, міського та обласного бюджетів на енергозберігаючі заходи

Порядком надання фінансової підтримки об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків на впровадження енергозберігаючих заходів передбачено компенсацію на утеплення фасадів багатоповерхівок, теплової ізоляції покрівель, підвалів та фундаментів, заміну трубопроводів з їх теплоізоляцією, влаштування ІТП з системою автоматизації та погодним регулюванням, заміну вхідних дверей у під’їздах та віконних блоків на сходинкових клітинах на металопластикові, впровадження енергозберігаючих систем освітлення місць загального користування (датчики руху та енергоощадні лампи).

В разі, якщо об’єднання співвласників бажає в своєму будинку запровадити якийсь із цих заходів, залучивши кредитні ресурси, необхідно, щоб під час загальних зборів було прийнято рішення про участь у цьому проекті не менш ніж 75% голосів співвласників будинку. Далі ОСББ за власні кошти замовляє та виготовляє проектно-кошторисну документацію та державну експертизу. Після чого пакет документів подається до банку для отримання кредиту. Після впровадження запланованих енергоефективних заходів ОСББ надає до банку документи, що підтверджують цільове використання коштів, для подальшого відшкодування державою до 40 % суми кредитних ресурсів (залучених на придбання енергоефективного обладнання або матеріалів), але не більш як 10 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру. Також ОСББ надається можливість отримати з міського бюджету часткову компенсацію витрачених кредитних коштів на проведені роботи та придбані матеріали. Визначений перелік документів необхідно подати до департаменту житлового господарства міської ради. В результаті ОСББ отримає фінансову підтримку з бюджету міста в розмірі 30% від виконаних робіт, але також не більше, як 10 тис. грн. з розрахунку на одну квартиру. Крім того є попередня домовленість з Вінницькою ОДА щодо можливості компенсації відсоткової ставки кредиту в розмірі до 15 % з обласного бюджету. Для цього необхідно буде звертатись до профільного департаменту облдержадміністрації.

ОСББ отримали можливість отримувати фінансову підтримку з державного, міського та обласного бюджетів на енергозберігаючі заходи

В разі ж, якщо ОСББ бажає реалізувати заходи з енергоефективності без залучення кредиту, то на відшкодування 40 % державою та 15 % відсоткової ставки обласним бюджетом об’єднання претендувати не зможе. В такому разі мешканці можуть розраховувати тільки на фінансову підтримку з міського бюджету в розмірі 30%, але також не більше, як 10 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру.

З презентацією щодо механізму підтримки ОСББ можна ознайомитися у прикріпленому нижче файлі



Переглядів: 6414
Поширень: 0