​Депутати міської ради схвалили перше процедурне рішення щодо виділення земельних ділянок родинам 17 загиблих вінничан, які брали участь у антитерористичній операції на Сході. Цим рішення​м надано дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок. Також відповідно до доручення в. о. міського голови Сергія Моргунова минулої сесії – з бюджету міста буде виділено додаткові кошти на пільгове забезпечення ліками ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Під час сесії Сергій Моргунов нагадав депутатам, що одним з завдань міської влади на цей рік є підтримка вінничан, які захищають кордони держави на Сході, а також допомога родинам загиблих в АТО героїв.

На початку червня виконком міської ради було затверджено Положення про розподіл земельних ділянок між учасниками бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, та членами сімей загиблих. Для того, щоб це відбувалось прозоро, у Положенні визначено, що першочергове право на отримання земельної ділянки мають члени сім’ї загиблого вінничанина (чоловік/дружина або повнолітні діти, потім – батьки). Якщо загиблому присвоєно звання Герой України (в т. ч. посмертно), то родина може претендувати на додаткову земельну ділянку. По родинах загиблих на сьогодні створено окремий Реєстр. Як і по учасниках АТО. Першочергове право на отримання ділянки мають воїни, які вже отримали статус учасника бойових дій, що підтверджується відповідним посвідченням. По усіх них також створюється відповідний Реєстр, куди вносяться учасники АТО, зареєстровані у Вінниці. Дата реєстрації повинна передувати даті його направлення/перебування для участі в АТО. Якщо учасник бойових дій вже скористався правом на безоплатне отримання земельної ділянки для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд до того, як поїхав на Схід, то для таких осіб земельні ділянки повторно у власність не передаються.

«На початку червня виконком міської ради затвердив Положення про розподіл земельних ділянок між членами сімей загиблих в АТО, і учасників бойових дій. Сьогодні – це перший крок, ми виділяємо 17 земельних ділянок родинам загиблих вінничан. На наступній сесії біля 70 земельних ділянок готуємо для розподілу між учасниками АТО. На сьогодні в черзі більше тисячі, тому нам є над чим працювати. У нас створена і вже працює Комісія, яка розглядає всі подані заяви. Сам розподіл земельних ділянок між учасниками бойових дій буде проводитись шляхом жеребкування – публічно, в присутності представників Комісії та ЗМІ. В Комісію входять всі служби, які задіяні в цьому процесі, депутати міської ради, а також представники всіх військових частин, УМВС та СБУ, – чиї колеги проходять службу в АТО», - зазначає в. о. міського голови Сергій Моргунов.

Ще одне рішення, схвалене на сьогоднішній сесії, стосувалося фінансової підтримки щодо забезпечення пільговими рецептами на ліки для «чорнобильців». У зв’язку зі скорочення фінансування програми підтримки ліквідаторів аварії на ЧАЕС державою, на минулій сесії міськради в. о. міського голови дав доручення віднайти кошти з бюджету міста на ці потреби, щоб забезпечити пільговими рецептами ліквідаторів до кінця року. За розрахунками фахівців відповідних департаментів ця сума складає півмільйона гривень. Депутати підтримали це рішення, після чого попросив слово голова міської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Бойчук: «Від імені чорнобильської громади міста Вінниці ми щиро дякуємо вам за прийняте правильне і нелегке рішення, бо сьогодні є куди тратити гроші. Але необхідно знаходити компромісні рішення».

Також на травневій сесії, коли була затверджена міська програма, спрямована на профілактику і лікування артеріальної гіпертензії, було дано ще одне доручення - відпрацювати з вітчизняними виробниками ліків прямі поставки препаратів до Муніципальних аптек без «накруток» і посередників. Щодо цього питання доповів заступник міського голови Андрій Рева: «Для наших людей дуже серйозною проблемою є ціна ліків. З початку року вона значно зросла у зв’язку з підвищенням вартості валюти, а ви знаєте, що ціна практично всіх імпортних препаратів прямо прив’язані до курсу долара, і тому для багатьох людей ці ліки стали недоступними. В зв’язку з цим було доручення нашому комунальному підприємству зосередити свою увагу на підписанні прямих договорів з вітчизняними виробниками з метою здешевлення усієї лінійки лікарських препаратів, які вони продають. Станом на сьогоднішній день вже підписано чотири договори з вітчизняними виробниками. Як правило, вони продають лікарські препарати тільки через посередників чи через великі оптові компанії, але ми зуміли переконати їх, що хоча наше підприємство не таке велике, але ми хочемо підтримати вітчизняного виробника, і все-таки це буде взаємовигідне співробітництво на перспективу. Ми будемо продовжувати і далі цю роботу, щоб люди, які звертаються у наше комунальне підприємство, чітко знали, що там найнижча ціна і найвища якість лікарських препаратів. На основну гаму лікарських препаратів ми зуміємо підписати договори до кінця цього року. Дуже складні переговори йдуть з усіма виробниками, але поки що ми знаходимо спільну мову». Сергій Моргунов зазначив, що дуже важливо, щоб ці ліки були якісними, сертифікованими, і необхідно вести відповідну роз’яснювальну роботу серед вінничан, які ліки вже є і яка їх вартість. ​



Переглядів: 4052
Поширень: 0