Вчора у Вінниці відбулося засідання робочої групи щодо обговорення оновленого Плану дій зі сталого енергетичного розвитку Вінниці до 2020 року. Розроблені документи враховують суттєві зміни, які відбулися за останній рік у державній політиці щодо енергозбереження та використання відновлювальних і альтернативних джерел енергії.

План дій зі сталого зі сталого енергетичного розвитку – це важливий та актуальний документ, який розробляється і впроваджується містами багатьох країн світу у відповідь на нагальні екологічні та енергетичні виклики. Він передбачає задоволення енергетичних потреб територіальної громади без шкоди для наступних поколінь.

«Підтримуючи ідею сталого розвитку, Вінниця розробила План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року. Єврокомісія прийняла його з деякими зауваженнями і пропозиціями, врахування яких дозволить їй включити ПДСР Вінниці до свого онлайн-каталогу. Сьогодні є великі напрацювання з боку міської влади, на це вказує й відзнака Європейського рівня. Також Вінниця є одним з 17 партнерів USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», в рамках якої члени робочої групи опрацювали запропоновані Єврокомісією зміни для внесення до ПДСЕР Вінниці та розробили додатки, необхідні для його ефективного впровадження.

Розроблені документи враховують суттєві зміни, які відбулися за останній рік у державній політиці щодо енергозбереження та використання відновлювальних і альтернативних джерел енергії», – каже заступник міського голови Ігор Корольчук. Нагадуємо, що нещодавно Вінниці було присвоєно Європейську енергетичну відзнаку.

Представив оновлений План дій зі сталого енергетичного розвитку Вінниці до 2020 року виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку» Руслан Тормосов.

«Наша організація розробляла міський енергетичний план Вінниці, який був прийнятий у 2011 році. Подібні плани ми розробляли й для інших багатьох міст і з упевненістю можу сказати, що саме у Вінниці були досягнуті максимальні результати. А для цього потрібен не лише хороший план, а й ефективна команда, яка його виконує, саме така команда працює у Вінниці. Завдяки цьому деякі пункти навіть були виконані швидше, ніж це було зазначено у документі. Щодо Плану дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року, який розробила Вінниця, то Єврокомісія його високо оцінила і те, що вона надала кілька конструктивних зауважень, виконання яких дозволить ще більше вдосконалити документ, - це абсолютно нормальна практика. Тим більше, що після того, як цей План був розроблений, дуже багато в нашій країні змінилося, це і політична, і економічна ситуація. Тому цей план необхідно оновити, враховуючи зауваження Єврокомісії та виклики часу, щоб Єврокомісія включила його як зразок у спеціальний он-лайн каталог Планів дій по сталому енергетичному розвитку. Цей оновлений документ, який ми робили спільно з Вінницькою міською радою, дозволить більш ефективно досягнути поставлених цілей, у першу чергу – зменшити викиди CO2 та підвищити заміщення природного газу альтернативними джерелами», – зазначив Руслан Тормосов.

Оновлений комплект документів передано на вивчення фахівцям профільних департаментів міської ради.



Переглядів: 3331
Поширень: 0