Міхеіл Саакашвілі під час візиту до Вінниці сказав, що спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман одержимий ідеєю децентралізації.

«Гройсман одержимий цією ідеєю [децентралізації], при тому, що багато хто у Верховній Раді на нього косо дивиться. Чого він хоче? Всі хочуть грошей, потоків, посад, а Гройсман хоче децентралізацію. Це вже цікава деталь – людина одержима ідеєю», - розповів Саакашвілі.

За його словами, він вважає спікера парламенту ідеалістом.

«Це буде працювати обов'язково. Я бачив, що він не втомлюється, пояснює. На нього багато хто дивиться скляними очима, в тому числі місцеві громади. Кажуть: що він хоче, яка децентралізація? Але він все одно йде в цьому напрямку. Потрібні ідеалісти. Повірити в ідею – це вже дасть свої результати. Я би не хотів бути на його місці – це дуже тяжка і нервова річ вислуховувати більшу частину часу не дуже цікаві моменти, а подекуди і відверту маячню. І при всьому цьому – не забувати про головне. Це хороша риса», - вважає голова Одеської ОДА.

Він додав, що децентралізація в Україні випливає з магдебурзького права.

«Ця ідея має історичне підґрунтя. В Україні було магдебурзьке право, тобто союз самоврядних міст. Чомусь ми забуваємо історію, ми весь час зациклюємося на радянській історії, забули, в чому коріння України. А в Україні самі громади самоорганізовувались і, реально, те, що робить Гройсман – це повернення до історичного коріння», - говорить Саакашвілі.

Нагадаємо, Вінниця отримала магдебурзьке право у 1640 році.



Переглядів: 4867
Поширень: 0