Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру на виконання доручення Прем’єр-міністра та в рамках кампанії з дерегуляції проводить експеримент по спрощеному оформленню земельних ділянок за два візити у ЦНАП. Експеримент реалізується  в районах Львівської, Дніпропетровської, Чернівецької та Київської областей.

Мета експерименту – розробити механізм взаємодії органів державної влади, що дозволить громадянам України реалізувати своє право на безоплатну приватизацію за два візити до центру надання адміністративних послуг. Перший – для написання заяви, оформлення доручення та оплати послуги. Другий – для отримання правовстановлюючих документів та решти від внесеної суми.

Вся процедура має займати не більше чотирьох місяців. Оскільки необхідна законодавча база ще не сформована, на етапі опрацювання механізму, у тестовому режимі, оформлення може тривати довше. Відносини із ЦНАПами, які виступають агентами з надання послуги оформлення ділянки, регулюються меморандумом, укладеним з Головним управлінням Держгеокадастру у відповідній області.

Для максимальної прозорості всіх етапів експерименту та виключення корупційних ризиків до виконання землевпорядних робіт були залучені виключно державні підприємства, чиї тарифи є прозорими та економічно-обґрунтованими.

«Експеримент ще триває, однак уже на цьому етапі можна зробити проміжні висновки. Безумовний позитив – відсутність прямого спілкування громадян з чиновником, постійний контроль за дотриманням термінів кожного етапу оформлення ділянки, прозорість процедури», – говорить Голова Держгеокадастру Максим Мартинюк. Водночас експеримент виявив необхідність оперативного врегулювання питань інвентаризації земель державної власності, переліку документації, необхідної для оформлення ділянки, зокрема – агрохімічного паспорта на ділянку, а також покращення взаємодії між різними органами державної влади. «Дуже симптоматично, що основні зусилля доводиться прикладати на подолання спротиву застарілої системи, що існує у сфері земельних відносин», – відзначив Максим Мартинюк.

Довідково

Через відсутність прямих норм діючого законодавства реалізація експерименту проводиться на основі норм Конституції України, Земельного кодексу України, Закону «Про адміністративні послуги» та інших.



Переглядів: 4504
Поширень: 0