Внесення змін до Конституції є обов’язком українських політиків перед українськими громадянами. Про це в інтерв’ю для сайту «Децентралізація влади» сказав Крістос Джакомопулос, Спеціальний представник Генерального Секретаря Ради Європи в Україні.

«Конституція є правовою основою країни. Дійсно, деякі зміни – в сфері децентралізації влади та правосуддя – можуть бути здійснені і без внесення змін до Конституції. Однак, справжні реформи в такому випадку не відбудуться. А реалізувавши тільки невеликий відсоток з усіх необхідних трансформацій, загальна цінність змін може виявитись дуже обмеженою. Реформи, що проводяться,залишатимуться крихкими, а їх сталість опиниться під загрозою. Україна не може бути сучасною, демократичною та процвітаючої Європейською державою без оновлення Конституції. Внесення змін до Конституції є обов’язком українських політиків перед українськими громадянами», - сказав Крістос Джакомопулос.

Внесення змін до Конституції є обов’язком українських політиків перед українськими громадянами

Він зазначив, що децентралізація приносить як економічні, так і демократичні переваги. А окремі заяви, що децентралізація нібито зашкодить країні, викривлюють реальність і грають на страхах людей.

«Ми можемо протистояти таким заявам просто говорячи правду. Децентралізація приносить як економічні, так і демократичні переваги. Я не знаю жодної великої демократичної країни, яка одночасно є і високоцентралізованою, і дуже багатою. Крім того, децентралізація необхідна для забезпечення системи стримувань і противаг у структурі влади. Якщо занадто багато сили буде зосереджено в руках київської еліти, то це може призвести тільки до більших зловживань, аніж у випадку, коли владу буде розподілено між різними органами влади відповідно до принципу законності. Децентралізація також розширює права та можливості для громадян і підвищує рівень та якість демократії», сказав Крістос Джакомопулос.

Повну версію інтерв’ю Спеціального представника Генерального Секретаря Ради Європи в Україні Крістоса Джакомопулоса читати ТУТ



Переглядів: 3651
Поширень: 0