Проблеми організації роботи Центрів надання адміністративних послуг в умовах децентралізації, покращення порядку надання адміністративних послуг, розвиток надання електронних послуг в Україні – стали основною темою виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, яке триває у Вінниці.

Другий день поспіль у місті проходять слухання щодо надання адміністративних послуг, організатором яких є Комітет українського парламенту з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. До Вінниці прибули біля 70 гостей. Це народні депутати України, представники різних відомств, які беруть участь у вдосконаленні законодавства щодо надання адмінпослуг в різних сферах, експерти і донорські організації. Минулої середи Комітет рекомендував Верховній Раді до другого читання законопроект щодо організації надання адміністративних послуг, роботи ЦНАПів в умовах децентралізації та розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Ця тема і стала основною під час виїзного засідання.

На виїзному засіданні комітету ВРУ, яке відбувається у Вінниці, обговорюють проблеми надання адмінпослуг в Україні

Голова комітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород, народний депутат України Олександр Дехтярчук зазначає, що новий законопроект, презентують саме у Вінниці через те, що тут працює гарний прозорий ЦНАП, діє принцип прозорого вікна, а також відкритість та зрозумілість влади для місцевого населення. Вінницький Центр надання адміністративних послуг було створено ще у 2008 році, коли державою абсолютно не були врегульовані питання надання адмінспослуг. Новий же закон, за словами Олександра Дехтярчука, дозволяє отримати додатковий фінансовий ресурс місцевим бюджетам за рахунок функціонування ЦНАПів, адже надходження від надання послуг йтимуть до міського бюджету: «Необхідно максимально зосередити в ЦНАПах перелік послуг, які місцева влада може забезпечити, і друге питання – це якість цих послуг. Але головне - антикорупційна складова цього законопроекту з яким зустрічається будь-який громадянин України».

На виїзному засіданні комітету ВРУ, яке відбувається у Вінниці, обговорюють проблеми надання адмінпослуг в Україні

«У Вінниці ми бачимо, коли керівництво міста, маючи політичну волю, створило абсолютно нормальні, практично європейські умови надання адміністративних послуг. Це дуже важливо, коли в країні відбувається децентралізація, - каже голова комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, народний депутат України Сергій Власенко. - Насправді країні потрібні такі історії успіху, яких не так вже й багато. І такі приклади, як у Вінниці, повинні надихати інших керівників міст. Можна наприймати в Верховній Раді багато законів, але якщо вони не будуть реалізовуватися, якщо не буде бажання у керівництва міст, об’єднання громад, районів щось робити, на жаль, нічого не буде відбуватися».

Вінницький міський голова Сергій Моргунов подякував за високу оцінку роботи команди і зауважив, що основним завданням влади є надання якісних послуг, в тому числі і адміністративних: «Нам дуже важливо, щоб на рівні законодавства було визначено чіткий алгоритм: як, яким чином і в якому розмірі необхідно надавати ті чи інші послуги. Я думаю, що в нас все попереду, робота по великому рахунку тільки починається».

На виїзному засіданні комітету ВРУ, яке відбувається у Вінниці, обговорюють проблеми надання адмінпослуг в Україні

Заступник голови комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, голова робочої групи з питань підготовки та проведення комітетських слухань, народний депутат України Сергій Кудлаєнко каже, що тема надання адміністративних послуг йому надзвичайно близька, адже він кілька років працював директором департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради. «Сьогодні є неврегульованим питання надання адміністративних послуг на рівні всіх міст. Відкриваються Прозорі офіси при якихось державних інституціях, кожен намагається зберегти свої повноваження, але сам принцип надання адміністративних послуг за принципом організаційної єдності, в одному місці, на жаль, не відповідає дійсності. Я сподіваюся, що наступному пленарному тижні Парламент підтримає закон №2984 для того, щоб люди в тому чи іншому місті, розуміли як потрібно надавати послуги і для того, щоб це відбувалося однаково, - говорить Сергій Кудлаєнко. - Питання децентралізації сьогодні є питанням номер один. І плату за надання адміністративних послуг будуть отримувати місцеві бюджети».



Переглядів: 4576
Поширень: 0